Thibaud Boudignon

Savennières, LOIRE

Frankrike

LOIRE

Loiredalen är ett av Frankrikes mest dynamiska vinområden och utan tvekan den region som står för mest mångfald. Längs den drygt 100 mil långa floden som gett området sitt namn produceras i stort sett alla typer av vin. Mousserande, rött, vitt, rosé och sött där den gemensamma nämnaren stilistiskt, oavsett vintyp, är syra och fräschör.

Vindistriktet sträcker sig från Atlantkusten och delas in i de fyra underregionerna Nantes, Anjou-Saumur, Touraine och Centre.

Vid Atlantkusten hittar man området Nantes och här produceras skaldjursvänliga viner på druvan Melon de Bourgogne i Loiredalens västligaste appellation Muscadet. Här kombineras det friska, maritima klimatet med granitrika jordar och skapar lågalkoholhaltiga och syradrivna viner med en markerad mineralitet samt komplexitet.

I Anjou-Saumur tillverkas vin i alla stilar. Jordmånen här är består av krita och kalksten vilket hjälper till med dräneringen och ger vinerna sin stiltypiska höga och friska syra. Chenin Blanc är den dominerande gröna druvan och ger viner med fantastiska syranivåer och lagringsduglighet. Den är mångfacetterad och vare sig det handlar om torrt, halvtorrt, sött, stilla eller bubblande vin är Chenin Blanc en druva att räkna med. De röda vinerna görs främst på Cabernet Franc (Breton) och är örtiga och rödfruktiga av elegant snitt med bra struktur och läskande syra.

Touraine utgör områdets mittparti och på den södra sidan om floden hittar vi byn Chinon. Jordarna i Chinon utgörs till stor del av den porösa kalkstenen tuffeau vilket ger Cabernet Franc som odlats här en imponerande lagringsduglighet.

Längst in i landet ligger Centre som framförallt är berömt för appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé. Här produceras aromatiska vita viner på Sauvignon Blanc och eleganta röda på Pinot Noir.

Dölj

Läs mer

Thibaud Boudignon tillhör en av Loiredalens starkast lysande stjärnor och hans viner finns listade på toppkrogar över hela världen. Han föddes i Bordeaux och fick ett vinintresse redan som ung genom besök hos sin farfar som arbetade som vinbonde i Sud-Ouest. Efter vinstudier på hemmaplan arbetade Thibaud hos Château Oliver i Pessac-Léognan och därefter hos Charlopin-Parizot i Gevrey-Chambertin. År 2008 började han som ansvarig vinmakare hos Château Soucherie i Anjou där han jobbade kvar ett par år parallellt med sin egen domän.

Tyvärr förlorade Thibaud sin mor, Françoise, alldeles för tidigt! Hennes önskan var dock att sonen skulle göra något vettigt med arvet. För pengarna köpte Thibaud år 2009 sin första bit vinmark som idag har växt till 2 hektar i Anjou och 5 hektar i Savennières. Efter att hyrt in sig i olika vinerier valde han år 2016, att bygga ett helt nytt från scratch. Det nya vineriet är avskalat men toppmodernt. Thibaud är en utpräglad perfektionist och anser att ju mer naturligt han arbetar, desto mer kontroll behövs för att nå bästa resultat. Han lämnar ingenting åt slumpen och i sitt högteknologiska men samtidigt spartanska vineri har han stenkoll! Allt bygger på gravitation och han kan kontrollera luftfuktighet, ventilation och temperatur för att ge vinerna de absolut bästa förutsättningarna.

Thibaud arbetar hårt i vinmarkerna med strikta skördeuttag. Allt sköts efter biodynamiska principer men utan certifikat.

Vi älskar Thibaud Boudignon’s viner för den stenhårda mineraliteten, djupet och balansen. Hans viner andas lika mycket Bourgogne som Loire och smakar som en fusion av Savennières och Puligny-Montrachet. Det här är storartade viner som blir legendariska Chenin Blanc-upplevelser efter ett par år i källaren.

Viner

Savennières "Clos de la Hutte"

100 % Chenin Blanc

Clos de la Hutte är en lieu-dit i byn La Possonnière på 7 hektar, varav 0,5 hektar ägs av Thibaud. Härifrån skapas viner från sélection massale* på Chenin Blanc som härstammar från de bästa domänerna i hela Loire. Här finns fem olika kloner av Chenin Blanc som är samplanterade och en del av vinmarken består dessutom av gamla oympade vinstockar. Det här är en Chenin Blanc av gigantiska mått som sitter inne på en otrolig lagringspotential.

*Sélection massale innebär att vinodlare planterar en ny vinodling med sticklingar av exceptionell kvalitet från gamla vinrankor.

Vinifikation: Druvorna skördas för hand och jäsning sker med naturlig jäst; 50% i ovala demi-muids, 25% i 320 liters cigares och 25% i 500 liters stora fat. Vinet lagras i 12 månader på gamla fat samt ytterligare 3 månader på stål.

Savennières "La Vigne Cendrée"

100 % Chenin Blanc

La Vigne Cendrée i Savennières är en lieu-dit på 0,5 hektar som tack vare sin sydexponeringen och lerrika jordmån blir en perfekt utgångspunkt för en fylligare Chenin-tolkning. Vingården, som är Thibauds minsta, består av gamla rankor som växer i en mosaik av lila skiffer, granit och lera. Det här är ett vin som med precision reflekterar sin terroir och där den rikare munkänslan balanseras upp av en livlig och pigg syra.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst i ståltank. Därefter lagras vinet i 12 månader på gamla 226 liters burgundiska ekfat och gamla foudres.

Årlig allokering

Se prislista för tillgängliga viner

Savennières "Le Clos de Fremine"

100 % Chenin Blanc

Clos de Frémine är en lieu-dit som ligger bakom muren till Clos de la Hutte. Planteringarna gjordes enligt sélection massale år 2015 och Thibauds parcel upptar 1,5 hektar. De yngre vinstockarna i kombination med jordar rika på sandsten och skiffer gör att Clos de Frémine alltid blir väldigt elegant i sin textur med salivframkallande syranivåer.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras därefter 12 månader gamla 500- och 600 liters fat varav 10 % nya.

Anjou Blanc "A François(e)"

100 % Chenin Blanc

Druvorna till ”A François(e)” kommer från 40 år gamla vinstockar i en enskild hållbart skött vingård i St-Lambert-du-Lattay. Vinets namn är en hyllning till Thibauds mamma (Françoise) och pappa (François) och vinet kan närmast liknas vid ett monument hugget i Chenin Blanc.

Om vi var tvungna att välja ett vin för att visa upp Chenin Blancs storhet skulle vi utan tvekan korkat upp en flaska ”A François(e)”. Vinet bjuder på en explosion av energi och kraft med elegans och precision som alltid förbluffar och överlevererar. Syran är fyllig och knivskarp med massvis av mineralitet och bottenlöst djup.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst i ståltank. Därefter lagras vinet i 15 – 18 månader på 300 liters cigares och 700 liters demi-muids varav 30 % nya.

Anjou Blanc

100 % Chenin Blanc

Thibauds Anjou Blanc skiljer sig avsevärt från de flesta generiska Anjou-vinerna. Det här är en fulländad Chenin Blanc som spelar i den högsta ligan. Frukten kommer från vinmark planterad med 40 år gamla vinstockar och jordarna är rika på grå skiffer med vulkaniska inslag. Resultatet ger ett vin som skiljer sig från Thibauds övriga etiketter då den är betydligt mer tillgänglig i stilen. Även om syra, sälta och djup skvallrar om fin utveckling i källaren.

Vinifikation: Druvor plockas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Därefter lagras vinet i 15/18 månader på 300 liters cigares och 750 liters demi-muids varav 20 % nya.

Producenter

Frankrike

BEAUJOLAIS
Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Sverige

-
VIRKE

Lappland

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal