Thibaud Boudignon

Savennières, Loire
Frankrike
Map to Thibaud Boudignon

Thibaud Boudignon tillhör en av Loiredalens starkast lysande stjärnor och hans viner finns listade på toppkrogar över hela världen. Han föddes i Bordeaux och fick ett vinintresse redan som ung genom besök hos sin farfar som arbetade som vinbonde i Sud-Ouest. Efter vinstudier på hemmaplan arbetade Thibaud hos Château Oliver i Pessac-Léognan och därefter hos Charlopin-Parizot i Gevrey-Chambertin. År 2008 började han som ansvarig vinmakare hos Château Soucherie i Anjou där han jobbade kvar ett par år parallellt med sin egen domän.

Tyvärr förlorade Thibaud sin mor, Françoise, alldeles för tidigt! Hennes önskan var dock att sonen skulle göra något vettigt med arvet. För pengarna köpte Thibaud år 2009 sin första bit vinmark som idag har växt till 2 hektar i Anjou och 5 hektar i Savennières. Efter att hyrt in sig i olika vinerier valde han år 2016, att bygga ett helt nytt från scratch. Det nya vineriet är avskalat men toppmodernt. Thibaud är en utpräglad perfektionist och anser att ju mer naturligt han arbetar, desto mer kontroll behövs för att nå bästa resultat. Han lämnar ingenting åt slumpen och i sitt högteknologiska men samtidigt spartanska vineri har han stenkoll! Allt bygger på gravitation och han kan kontrollera luftfuktighet, ventilation och temperatur för att ge vinerna de absolut bästa förutsättningarna.

Thibaud arbetar hårt i vinmarkerna med strikta skördeuttag. Allt sköts efter biodynamiska principer men utan certifikat.

Vi älskar Thibaud Boudignon’s viner för den stenhårda mineraliteten, djupet och balansen. Hans viner andas lika mycket Bourgogne som Loire och smakar som en fusion av Savennières och Puligny-Montrachet. Det här är storartade viner som blir legendariska Chenin Blanc-upplevelser efter ett par år i källaren. Det här är framtiden!

Viner

Savennières Le Clos de Frémine

100 % Chenin Blanc

Druvor från 1.5 hektar i Le Clos de Frémine, bakom Clos de la Hutte i La Possonnière . Jäsningen sker i ståltank och därefter lagras vinet i 12 månader på 500 l  stora gamla demi-muids.

Savennières Clos de la Hutte

100 % Chenin Blanc

Clos de la Hutte i byn La Possonnière ligger i ett gammalt religiöst område på 2.6 hektar, varav 0.5 hektar ägs av Thibaud. Mitt i hjärtat av det gamla klostret produceras viner från en sélection massale av Chenin Blanc som härstammar från de bästa domaines av hela Loire. En del av vingården består av gamla oympade vinstockar. Jäsningen sker 50 % i ovala demi-muids, 25 % i 320 l stora cigares och 25 % i 500 l stora fat. Vinet lagras i 12 månader på gamla fat plus ytterligare 3 månader på stål.

Savennières Les Fougerais

100 % Chenin Blanc

Druvor från 50-åriga vinstockar i lieu-dit Les Fougerais i hjärtat av Savennières, nära La Roche aux Moines och La Coulée de Serrant. Jäsningen sker i 300 l stora cigares och därefter lagras vinet i 15 / 18 månader på 600 l  stora gamla demi-muids.

Anjou Blanc à François(e)

100 % Chenin Blanc

Druvor från 40 års gamla vinstockar från en enskild vingård i St-Lambert-du-Lattay. Jäsningen sker i ståltank och därefter lagras vinet i 15/18 månader på 300 l cigares och 700 l demi-muids (30 % nya). Vinets namn är en hyllning till Thibauds mamma (Françoise) och pappa (François).

Rosé de Loire

100 % Cabernet Franc (med lite Grolleau och Gamay)

Druvor från 40 års gamla vinstockar. Jäsningen sker i ståltank och därefter lagras vinet i ståltank i 4/6 månader innan buteljeringen.

Savennières La Vigne Cendrée

100 % Chenin Blanc

Druvor från 0.5 hektar i lieu-dit La Vigne Cendrée i Savennières, med sydexponeringen och lerig jordmån. Jäsningen sker i ståltank och därefter lagras vinet i 12 månader på 226 l  gamla burgundiska ekfat och gamla foudres.

Anjou Blanc

100 % Chenin Blanc

Druvor från 40 års gamla vinstockar. Jäsningen sker i ståltank och därefter lagras vinet i 15/18 månader på 300 l cigares och 750 l demi-muids (30 % nya).

Frankrike

Grekland

Italien

Portugal

Spanien

Tyskland

Ungern

Österrike

POMPETTE
Kontakt

Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?

 

POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel

Pompettes kontakt-bild

Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se

Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se

Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se

Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se

Sebastian Alenius
+46(0)70 753 13 93
sebastian@pompette.se