Myrko Tépus

Esparron de Pallière, PROVENCE

Frankrike

PROVENCE

Provence är Frankrikes äldsta vinproducerade region och sträcker sig från floden Rhônes mynning ner mot den norditalienska gränsen i de sydöstra delen av landet. Landskapet bjuder på mångfalld där rivieran blandas med kuperade skogslandskap, höga berg och djupa dalar. Klimatet är som klippt och skuret för vinodling och varierar likt terrängen med varmare lägen ner mot Medelhavskusten och svalare lägen på högre höjd norrut.

På vinfronten är Provence främst känt för sina laxrosa roséviner som står för över 80% av vinproduktionen. Bland druvorna som används i regionen hittar vi bland annat de sydfranska klassikerna Cinsault, Grenache och Carignan för rött/rosé och Clairette, Bourboulenc och Grenache Blanc för vitt.

Men ursprunget Provence har mer att ge än lättsam rosé. En yngre generation håller på att etablera sig där hantverksmässiga viner från odlingar på högre höjd visar upp ett helt nytt uttryck av regionen.

Dölj

Läs mer

Med en far som arbetade som vinhandlare väcktes Myrkos intresse för vin redan i ung ålder. Han studerade agrikultur vid universitetet i Hyeres och efter examen arbetade han hos diverse vinbönder ibland annat Loire och Alsace. Men Myrko drömde om att få bruka sin egen jord. År 2016 förverkligade han den drömmen och införskaffade 12 hektar övergivna vingårdar i sina gamla hemtrakter i Esparron de Pallière.

Esparron de Pallière ligger i disktriktet ”Haut Var” cirka en timmes bilfärd norr om Toulon. Det här är ett grönt och frodigt område i närheten av ravinen Gorges du Verdon och utgör gränslandet mellan de södra Alperna och infarten till Medelhavet.

Myrkos vingårdar ligger på 460 meters höjd över havet och temperaturskillnaden mellan dag och natt ger en lång mognadssäsong. Det gör att druvorna kan uppnå en optimal mognad och samtidigt behålla höga syranivåer som bidrar med fräschör till vinerna. Jordmånen är som ett geologiskt lapptäcke och varierar mellan sand, silt och lera med inslag av rosa kalksten, sandsten och flinta. Myrko arbetar hårt och ytterst minutiöst i sina vingårdar utan några som helst kemiska preparat. Får från granngården betar i markerna på vintern och han använder deras spillning för att gödsla vinstockarna.

Druvorna som Myrko odlar är ursprungstypiska och stor andel kommer från gamla vinstockar. För rött och rosé används druvorna Grenache, Cinsault, Carignan och Syrah medan Ugni Blanc och Chardonnay är grundmaterialet till de vita vinerna.

I källaren följer arbetet den gamla skolans regler och allt vinifieras utan några tillsatser utöver en mycket liten mängd svavel. Hans vita viner och rosé pressas direkt medan de röda vinerna får macerera på cement. Lagring sker på stora neutrala fat av trä upp till 18 månader och målet för Myrko är alltid att vinerna ska få vila två vintrar innan de buteljeras.

Vi är så sanslöst glada att få erbjuda vinerna från Myrko Tépus. Vi älskar Provence som resmål och nu har vi äntligen hittat en vinbonde som gör regionen rättvisa. Vinerna är djupa, livfulla, steniga och örtiga med en rejäl nypa fräschör. Exakt så här ska Provence smaka.

Producenter

Frankrike

ALSACE
Domaine Pierre Weber

Husseren-les-Châteaux

BEAUJOLAIS
Clotaire Michal

Saint Etienne La Varenne

Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SAVOIE
Domaine de Chevillard

St Pierre d'Albigny

Marie & Florian Curtet

Serrieres en Chautagne

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE
Domaine Gallety

Côtes du Vivarais

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

Dirupi

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

OD

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Paolo & Lorenzo Marchionni

Chianti Colli Fiorentini

Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

Adegas Saiñas

Ribeira Sacra

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal