Domaine Marc Roy

Gevrey-Chambertin, Bourgogne
Frankrike
Map to Domaine Marc Roy

Den lilla domänen Marc Roy i Gevrey-Chambertin är en av appellationens riktiga doldisar. Efter arbete i bland annat Australien och Nya Zeeland tog dottern Alexandrine, fjärde generationens vinmakare, över ansvaret för egendomen efter sin far Marc år 2003. Sedan dess har domänens anseende gått spikrakt uppåt!

Familjen har sammanlagt 4 hektar vingårdsmark varav 3,5 hektar ligger i Gevrey-Chambertin och resterande 0,5 i Marsannay. Att inte äga mark i premier cru- eller grand cru-vingårdar ser Alexandrine inte som något hinder för att göra viner på samma nivå, utan snarare som en utmaning. Genom hårt arbete med extremt låga skördeuttag kan hon plocka druvor som ger koncentrerade viner med väldigt fin finess. Vinrankorna är upp till 70 år gamla och rötterna sträcker sig djupt ner i levande jordar med exceptionellt bra exponering.

När vi frågade Alexandrine om hon har någon anställd som hjälper henne i vingårdarna fick vi som svar att hon hittills inte hittat någon som har tillräckligt med driv för att klara av uppgiften.

I vineriet sker arbetet efter traditionella metoder fast med moderna verktyg. Fermentering görs med naturlig jäst på ståltank och pigeage görs med fötterna. Vinerna lagras 12 månader på fat där mängden ny ek varierar från vinläge och efter årgång. Efter buteljering får vinerna vila 6 månader på butelj innan de släpps.

Domaine Marc Roy’s viner är alltid fantastiska! De bjuder på drickglädje redan som nysläppta och får en underbar silkighet med ålder. Vinerna besitter klassisk struktur á la Gevrey-Chambertin men med en ”Pinot Noirig” finess som bara en riktigt skicklig vinmakare kan trolla fram.

Viner

2013 Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes

Info kommer snart!

2015 Gevrey-Chambertin "La Justice"

Info kommer snart!

2015 Gevrey-Chambertin "Clos Prieur"

Info kommer snart!

2015 Gevrey-Chambertin "Cuvée Alexandrine"

Info kommer snart!

Frankrike

Grekland

Italien

Portugal

Spanien

Tyskland

Ungern

Österrike

POMPETTE
Kontakt

Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?

 

POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel

Pompettes kontakt-bild

Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se

Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se

Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se

Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se