Domaine De Belle Vue

Nantes, Loire
Frankrike

Jérôme Bretaudeau är besatt av Muscadet, Loiredalens västligaste appellation. Beläget längs kusten där floden Loire mynnar ut i Atlanten, kombineras det friska, maritima klimatet med granitrika jordar och skapar lågalkoholhaltiga och syradrivna viner med en markerad mineralitet samt komplexitet.

Men så har det inte alltid varit. Muscadet var länge förknippat med låg kvalitet, en region perfekt för stora kooperativ att industriellt tillverka miljontals liter billigt och syrligt bordsvin. Idag är det ett av de mest intressanta områdena i hela Frankrike. Med ledord som “autenticitet och respekt för terroir” står Jérôme i framkanten av en ny våg där yngre vinmakare tycker att experimentering och innovation är de rätta verktygen för att blicka framåt i den goda traditionens spår.

Domaine de Belle Vue ligger i Gétigné och grundades av Jérôme år 2010. Egendomen består av 12 hektar biodynamiskt och ekologiskt certifierade vingårdar där inte bara den mest traditionella Melon de Bourgogne växer utan också de mer för området ovanligare Chardonnay, Merlot, Cabernet Franc och Savagnin. Jérôme sticker även ut på fler sätt än val av druvor. Han buteljerer sina viner baserat på jordmån och ålder på vinstockarna, snarare än efter vingård och i hans experimentella vineri samsas gamla ekfat med amforor och cementägg.

Jérômes viner är inte klara och färdiga produkter som följer en förutbestämd formel, utan levande uttryck av en vinmakare som för varje årgång tolkar det som jorden skänker och skapar föränderliga viner. Det här är några av de mest lustfyllda vinupplevelserna hela Loire har att erbjuda.

Viner

Vin de France "Statera"

100 % Pinot Noir

Druvor från vinstockar planterade 2005 på granit och kvarts jordmån. Jäsningen sker i ståltank och därefter lagras vinet i 10 månader på gamla ekfat.

Vin de France "Ornaté"

100 % Merlot

Druvor från 15 års gamla vinstockar på granit och kvarts jordmån. Druvorna är 100 % avstjälkade. Jäsningen sker i ståltank och därefter lagras vinet i 10 månader på betong.

Vin de France "V Sens"

70 % Cabernet Franc, 30 % Merlot

Druvor från 30 års gamla vinstockar på kvarts jordmån. Druvor jäser delvis med naturlig jäst i hela klasar (50 %) och därefter lagras vinet i 12 månader på foudre.

Vin de France "Justice"

Chardonnay, Savagnin

Druvor från 30 års gamla vinstockar på granit och kvarts jordmån. Jäsningen sker i ståltank och därefter lagras vinet i 14 månader på 800 liter stora amforor.

Sauvignon Gris "Quartz"

100 % Sauvignon Gris

Druvor från 10 års gamla vinstockar på granit och kvarts jordmån. Jäsningen sker i ståltank och därefter lagras vinet i 10 månader på foudre.

Muscadet Sèvre & Maine "Gaïa"

100 % Melon de Bourgogne

Druvor från vinstockar planterade 1940 på vulkanisk jordmån. Jäsningen sker i ståltank och därefter lagras vinet i 10 månader på betongägg.

Muscadet Sèvre & Maine "Granit"

100 % Melon de Bourgogne

Druvor från 30 års gamla vinstockar på granit och kvarts jordmån. Jäsningen sker i ståltank och därefter lagras vinet i 10 månader på betong.

Frankrike

Grekland

Italien

Portugal

Spanien

Tyskland

Ungern

Österrike

POMPETTE
Kontakt

Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?

 

POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel

Pompettes kontakt-bild

Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se

Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se

Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se

Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se

Sebastian Alenius
+46(0)70 753 13 93
sebastian@pompette.se