Jérôme Bretaudeau är besatt av Muscadet, Loiredalens västligaste appellation. Beläget längs kusten där floden Loire mynnar ut i Atlanten, kombineras det friska, maritima klimatet med granitrika jordar och skapar lågalkoholhaltiga och syradrivna viner med en markerad mineralitet samt komplexitet.
Men så har det inte alltid varit. Muscadet var länge förknippat med låg kvalitet, en region perfekt för stora kooperativ att industriellt tillverka miljontals liter billigt och syrligt bordsvin. Idag är det ett av de mest intressanta områdena i hela Frankrike. Med ledord som “autenticitet och respekt för terroir” står Jérôme i framkanten av en ny våg där yngre vinmakare tycker att experimentering och innovation är de rätta verktygen för att blicka framåt i den goda traditionens spår.
Domaine de Belle Vue ligger i Gétigné och grundades av Jérôme år 2010. Egendomen består av 12 hektar biodynamiskt och ekologiskt certifierade vingårdar där inte bara den mest traditionella Melon de Bourgogne växer utan också de mer för området ovanligare Chardonnay, Merlot, Cabernet Franc och Savagnin. Jérôme sticker även ut på fler sätt än val av druvor. Han buteljerer sina viner baserat på jordmån och ålder på vinstockarna, snarare än efter vingård och i hans experimentella vineri samsas gamla ekfat med amforor och cementägg.
Jérômes viner är inte klara och färdiga produkter som följer en förutbestämd formel, utan levande uttryck av en vinmakare som för varje årgång tolkar det som jorden skänker och skapar föränderliga viner. Det här är några av de mest lustfyllda vinupplevelserna hela Loire har att erbjuda.
100 % Pinot Noir
Druvor från vinstockar planterade 2005 på granit och kvarts jordmån. Jäsningen sker i ståltank och därefter lagras vinet i 10 månader på gamla ekfat.
100 % Merlot
Druvor från 15 års gamla vinstockar på granit och kvarts jordmån. Druvorna är 100 % avstjälkade. Jäsningen sker i ståltank och därefter lagras vinet i 10 månader på betong.
70 % Cabernet Franc, 30 % Merlot
Druvor från 30 års gamla vinstockar på kvarts jordmån. Druvor jäser delvis med naturlig jäst i hela klasar (50 %) och därefter lagras vinet i 12 månader på foudre.
Chardonnay, Savagnin
Druvor från 30 års gamla vinstockar på granit och kvarts jordmån. Jäsningen sker i ståltank och därefter lagras vinet i 14 månader på 800 liter stora amforor.
100 % Sauvignon Gris
Druvor från 10 års gamla vinstockar på granit och kvarts jordmån. Jäsningen sker i ståltank och därefter lagras vinet i 10 månader på foudre.
100 % Melon de Bourgogne
Druvor från vinstockar planterade 1940 på vulkanisk jordmån. Jäsningen sker i ståltank och därefter lagras vinet i 10 månader på betongägg.
100 % Melon de Bourgogne
Druvor från 30 års gamla vinstockar på granit och kvarts jordmån. Jäsningen sker i ståltank och därefter lagras vinet i 10 månader på betong.
Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?
POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel
Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se
Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se
Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se
Giacomo Colombo
+46(0)70 544 10 99
giacomo@pompette.se