Grüner Veltliner 1 liter

Grüner Veltliner är Österrikes nationaldruva och ger viner i en rad olika stilar. Druvan kan i vissa fall ge strama, örtiga viner med nästintill överdriven mineralitet och i andra fall viner i rikare, mer klumpig stil där inslag av botrytis inte tillhör ovanligheten. Men om vi ska generalisera tillhör oftast vinerna den ganska intetsägande kategorin torrt, friskt och fruktigt.

Arndorfers Grüner Veltliner platsar inte i något av ovanstående fack utan har enligt oss ett helt unikt uttryck. Genom att blanda flera årgångar och låta den malolaktiska jäsningen polera den hårda syran skapas ett vin som bjuder upp till en kavalkad av citrusfrukter där mineralitet och fräschör leder till nästa klunk. Någon beskrev att vinet smakade som att en knastertorr 7up filtrerats genom stenar i en alpsjö och vi skriver under på den beskrivningen.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Vinet lagras därefter 8 månader på sin fällning i en blandning av ståltankar och stora neutrala fat. Huvudsaklig årgång i vinet är 2020, men även -19, -18 och -17 ingår.

Go to producer Arndorfer