Douro Tinto "Xisto Cru"
Xisto Cru betyder ”rå skiffer” och är ett av Luis flottaste viner. Druvorna till den här pjäsen kommer från två vinodlingar i Cima Corgo, en utanför Covas do Douro och en utanför Ervedosa do Douro. Vinstockarna här är över 80 år gamla och jordarna består av blå skiffer. Vinodlingarna ligger på 570 meters höjd och ger druvor av fenomenal kvalitet.
Xisto Cru är Luis Seabra’s Grand Cru och vinet produceras i en mycket begränsad upplaga. Här ger de bästa lägena och äldsta vinstockarna en storartad vinupplevelse som sätter Portugal i finrummet.
Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst i hela klasar. De två vingårdarna vinifieras var för sig med jäsning i 3500 liters öppna portvinsfat. Covas lagras på gamla 350-liters fat och Ervedosa på 228-liters fat. Malolaktiska jäsningen sker när vinerna ligger på fat och den totala lagringstiden blir 22 månader.