Cornas "Sans Soufre Ajouté"

”Sans Soufre Ajouté” betyder ”inget svavel tillsatt” och druvorna till det här vinet kommer från unga stockar i La Lègre och Les Côtes. Detta vin är det som Franck lägger ner absolut mest tid och energi på. Att arbeta helt utan sulfiter från skörd till buteljering är en stor utmaning som kräver rigorös vinmakning som inte tål misstag. För att skydda frukten hanteras hela processen med gravitation och det man vinner från allt slit är ett naket uttryck av Cornas granitrika jordar.

”Inget svavel tillsatt” är en fras som i dagens vinkultur berör och upprör många. Den som förväntar sig ett ”funky” och hippt vinmakarexperiment skapat för att mätta en naturvinstörstande marknad kommer att bli besviken. Det man däremot kan förvänta sig är något av det mest energifulla uttrycket av Syrah som existerar.

Vinifikation: Druvorna plockas för hand, jäser med naturlig jäst i hela klasar på ståltank och lagras därefter på gamla 600 liter stora fat i 14 månader. Vinet vinifieras helt utan svavel från skörd till buteljering.

Go to producer Franck Balthazar