Domaine du Cros

Marcillac Lo Sang del Païs 2016 (Nr. 95956)

Domaine du Cros är en fjärde generationens familjeegendom som drivs av pappa Philippe tillsammans med sonen Julien Teulier. De har 22 hektar vingårdsmark och är den absolut viktigaste fristående producenten i hela appellationen. 

Marcillac har en lång vinhistoria och redan på 1000-talet anlade munkar vingårdar här. Dessvärre drabbades området hårt av phylloxeran mot slutet av 1800-talet och många vinbönder lämnade då sina vingårdar för att finna lyckan i Paris. Mycket har hänt sedan dess och idag har många flyttat tillbaka till sydvästra delen av Frankrike för att åter producera de röda vinerna från Marcillac 

Domaine du Cros vingårdar ligger på 450 meters höjd och är placerade på Haut de Coteau’s bergssluttningar runt byn Clairvaux. Det är mycket brant vinmark så många av gårdarna är terrasserade. Jordmånen består av en järnrik lera med inslag av kalksten som kallas för ”Rougier”. 

Över 90% av allt vin som produceras i Marcillac är rött. Domaine du Cros gör enbart röda viner och alla vingårdar är planterade med druvsorten Fer Servadou, som lokalt går under namnet Mansois. I vineriet sker arbetet på klassiskt manér med lagring stora gamla ekfat och fat av kastanj. 

Familjen Teulier gör Fer Servadou i en Cabernet Franc-lik stil som smakar så där rustikt, härligt superfranskt. De kombinerar den solmogna frukten med fräschör och mineralitet. Exakt så här tycker vi att ”husets röda” ska smaka.  

POMPETTE
Info

Vill du få information när det händer något kul, som provningar eller lansering av viner och vinlådor på Systembolaget?

 

POMPETTE
Erstagatan 19
116 36 Stockholm
hej@pompette.se
@pompette_dryckeshandel

Pompettes kontakt-bild

Robert Andersson
+46(0)70 238 71 18
robert@pompette.se

Tom Telégin
+46(0)73 655 16 48
tom@pompette.se

Fredrik Iveskär
+46(0)70 991 10 99
fredrik@pompette.se