Viña Ilusión

Spanien

2022 Rioja
139 kr · Nr. 70879

Beställ här

RIOJA

Rioja ligger i norra Spanien och måste nog räknas som ett av Europas mest berömda vinursprung. Historiskt sett har fatlagring spelat en stor roll i regionen där lång lagring på gamla amerikanska ekfat bidragit med de klassiska inslagen av vanilj och dill i vinerna. På det tidiga 00-talet började vinfolk tröttna på den traditionella skolan och en ny modernare mer Robert Parkerifierad stil dök upp med lagring på franska fat och mer tryck i frukt och tannin. Idag har pendeln vänt ännu en gång och det ploppar upp nya bodegor med mer avskalade och eleganta uttryck från regionen.

Alla kulörer finns representerade i Rioja men mest berömda är de röda vinerna. De vita görs huvudsakligen på Viura medan de röda baseras på Tempranillo eller Garnacha tillsammans med Mazuelo och Graciano.

Dölj

Läs mer

Innan ekfatslagrade viner blev den rådande trenden i Rioja producerade majoriteten av vinbönder ett typ av rött vin vid namn Vino Cosechero. Översatt till svenska blir det något i stil med ”skördens vin” och är ett friskt och saftigt rött vin till för att hävas i stora klunkar direkt efter buteljering. Som Beaujolais Nouveau, fast Rioja.

Martin Andrés Alonso Etayo är uppväxt i en liten by i La Rioja och redan som barn kände han en dragningskraft till naturen. Som tonåring bestämde han sig för att det var agrikultur han ville pyssla med och år 1992 vid 32 års ålder införskaffade han 5 hektar vinmark högt belägen i dalen Cidacos vid berget Isasa i Rioja Baja. Viña Ilusión grundades.

Inspirerad av Massanobu Fukuoko och Rudolf Steiner bestämde han sig redan från start att arbeta biodynamiskt och utöver vindruvor kultiverar han även grönsaker, frukt- och olivträd efter samma filosofi. Idag, nästan 30 år senare, anser Martin att han äntligen har hittat det perfekta receptet för vinoling och vinmarkerna berikas på naturlig väg vilket ger viner fyllda av liv och energi.

Viña Ilusíons Rioja är en direkt hyllning till Cosechero och vinet görs på ekologiskt certifierad frukt där Tempranillo står för 95 % med resterande del Garnacha och Graciano. Vi älskar det nakna uttrycket av Rioja och hela vinets väsen handlar frukt och fräschör. Servera svalt till allt exakt allt du tänkt grilla i sommar!

2022 Rioja

Druvor: Tempranillo, Garnacha, Graciano

Vinifikation: Ekologiskt certifierade druvor avstjälkas och jäser med naturlig jäst på tank. Vinet får därefter vila på sin fällning fram till buteljering.

Servering: Direkt från flaska vid cirka 14 °C.