THIBAUD BOUDIGNON

Frankrike

2022 Savennières ”Clos de la Hutte”
859 kr · Nr. 70946

Beställ här

LOIRE

Loiredalen är ett av Frankrikes mest dynamiska vinområden och utan tvekan den region som står för mest mångfald. Längs den drygt 100 mil långa floden som gett området sitt namn produceras i stort sett alla typer av vin. Mousserande, rött, vitt, rosé och sött där den gemensamma nämnaren stilistiskt, oavsett vintyp, är syra och fräschör.

Vindistriktet sträcker sig från Atlantkusten och delas in i de fyra underregionerna Nantes, Anjou-Saumur, Touraine och Centre.

Vid Atlantkusten hittar man området Nantes och här produceras skaldjursvänliga viner på druvan Melon de Bourgogne i Loiredalens västligaste appellation Muscadet. Här kombineras det friska, maritima klimatet med granitrika jordar och skapar lågalkoholhaltiga och syradrivna viner med en markerad mineralitet samt komplexitet.

I Anjou-Saumur tillverkas vin i alla stilar. Jordmånen här är består av krita och kalksten vilket hjälper till med dräneringen och ger vinerna sin stiltypiska höga och friska syra. Chenin Blanc är den dominerande gröna druvan och ger viner med fantastiska syranivåer och lagringsduglighet. Den är mångfacetterad och vare sig det handlar om torrt, halvtorrt, sött, stilla eller bubblande vin är Chenin Blanc en druva att räkna med. De röda vinerna görs främst på Cabernet Franc (Breton) och är örtiga och rödfruktiga av elegant snitt med bra struktur och läskande syra.

Touraine utgör områdets mittparti och på den södra sidan om floden hittar vi byn Chinon. Jordarna i Chinon utgörs till stor del av den porösa kalkstenen tuffeau vilket ger Cabernet Franc som odlats här en imponerande lagringsduglighet.

Längst in i landet ligger Centre som framförallt är berömt för appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé. Här produceras aromatiska vita viner på Sauvignon Blanc och eleganta röda på Pinot Noir.

Dölj

Läs mer

Thibaud Boudignon tillhör en av Loiredalens starkast lysande stjärnor och hans viner finns listade på toppkrogar över hela världen. Han föddes i Bordeaux och fick ett vinintresse redan som ung genom besök hos sin farfar som arbetade som vinbonde i Sud-Ouest. Efter vinstudier på hemmaplan arbetade Thibaud hos Château Oliver i Pessac-Léognan och därefter hos Charlopin-Parizot i Gevrey-Chambertin. År 2008 började han som ansvarig vinmakare hos Château Soucherie i Anjou där han jobbade kvar ett par år parallellt med sin egen domän.

Tyvärr förlorade Thibaud sin mor, Françoise, alldeles för tidigt! Hennes önskan var dock att sonen skulle göra något vettigt med arvet. För pengarna köpte Thibaud år 2009 sin första bit vinmark som idag har växt till 2 hektar i Anjou och 5 hektar i Savennières. Efter att hyrt in sig i olika vinerier valde han år 2016, att bygga ett helt nytt från scratch. Det nya vineriet är avskalat men toppmodernt. Thibaud är en utpräglad perfektionist och anser att ju mer naturligt han arbetar, desto mer kontroll behövs för att nå bästa resultat. Han lämnar ingenting åt slumpen och i sitt högteknologiska men samtidigt spartanska vineri har han stenkoll! Allt bygger på gravitation och han kan kontrollera luftfuktighet, ventilation och temperatur för att ge vinerna de absolut bästa förutsättningarna.

Thibaud arbetar hårt i vinmarkerna med strikta skördeuttag. Allt sköts efter biodynamiska principer men utan certifikat.

Vi älskar Thibaud Boudignon’s viner för den stenhårda mineraliteten, djupet och balansen. Hans viner andas lika mycket Bourgogne som Loire och smakar som en fusion av Savennières och Puligny-Montrachet. Det här är storartade viner som blir legendariska Chenin Blanc-upplevelser efter ett par år i källaren.

2021 Savennières ”Clos de la Hutte”

Druvor: Chenin Blanc

Clos de la Hutte är en lieu-dit i byn La Possonnière på 7 hektar, varav 0,5 hektar ägs av Thibaud. Härifrån skapas viner från sélection massale* på Chenin Blanc som härstammar från de bästa domänerna i hela Loire. Här finns fem olika kloner av Chenin Blanc som är samplanterade och en del av vinmarken består dessutom av gamla oympade vinstockar. Det här är en Chenin Blanc av gigantiska mått som sitter inne på en otrolig lagringspotential.

*Sélection massale innebär att vinodlare planterar en ny vinodling med sticklingar av exceptionell kvalitet från gamla vinrankor.

Vinifikation: Druvorna skördas för hand och jäsning sker med naturlig jäst; 50% i ovala demi-muids, 25% i 320 liters cigares och 25% i 500 liters stora fat. Vinet lagras i 12 månader på gamla fat samt ytterligare 3 månader på stål.

Servering: På karaff vid cirka 12 °C
Korka upp nu eller inom 25 år