SAGACE

Italien

Langhe Nebbiolo 1 liter
219 kr · Nr. 57887

Beställ här

PIEMONTE

Piemonte ligger i nordvästra Italien med Alperna som fondvägg och blir översatt till svenska ”vid bergets fot”. Det böljande området är minst sagt sagolikt med sina dimtäckta vingårdar och medeltida byar. Utöver den legendariska vita Albatryffeln och det nästan lika legendariska pålägget Nutella hittar vi även här några av världens mest eftertraktade viner.

Klimatet i Piemonte är av svalare karaktär vilket ger druvor här en lång hängtid på rankorna med gott om tid att mogna. Det kuperade landskapet och olikheter i jordar och mikroklimat gör att vingårdslägen i området har helt olika förutsättningar. Av den anledningen läggs här, precis som i Bourgogne, väldigt stor vikt på ursprung ner på vingårdsnivå.

Piemonte är framförallt berömt för sina röda viner och då kanske främst för de långlivade Barolo- och Barbarescovinerna på druvan Nebbiolo. Andra blå druvor som används flitigt vid vinproduktion är Dolcetto och Barbera. På den vita sidan är druvorna Cortese och Arneis mest kända tillsammans med Moscato som utgör basen i de lätt pärlande söta vinerna från Asti.

Dölj

Läs mer

Sagace är ett samarbete mellan POMPETTE och de framstående vinbönderna, tillika vännerna, Federico Scarzello och Gian Luca Colombo från Barolo. Scarzello räknas som en av Piemontes mest traditionella och anrika producenter, medan Gian Luca Colombo representerar områdets nya generation.

Vi vill genom att förena det gamla med det nya skapa en ärlig och tidlös tolkning av Piemonte som kombinerar lekfull rödfruktighet med klassisk struktur och finess. En 1 liters vinare som med gediget hantverk och druvor av rätt kaliber kan utmana Systembolagets utbud som (enligt oss) till huvuddelen består av rätt slätstruken och opersonlig Nebbiolo.

2020 Langhe Nebbiolo 1 liter

Druva: Nebbiolo

Frukten till Sagaces Nebbiolo kommer från vinmarker runt om i Langhe och druvorna skördades för hand de två första veckorna i oktober år 2020.Vi älskar den här stilen av Nebbiolo som vi anser förtjänar att serveras enligt konstens alla regler. Med andra ord källarsval i kupor av större modell till i stort sett allt som höst- och vintersäsongen har att bjuda på i form av umgänge och råvaror.

Vinifikation: Sker i byn Castiglione Falletto där druvorna spontantjäser med 35 – 45 dagars skalkontakt. Vinet lagras därefter 14 månader på stora gamla ekfat, för att sedan få vila på betong fram till buteljeringen som görs utan filtrering.

Servering: Direkt från flaska vid cirka 16 °C.
Korka upp nu eller inom 10 år.