RIECINE

Italien

2021 Chianti Classico
269 kr · Nr. 94105

Beställ här

TOSKANA

Toskana ligger i centrala Italien och i de norra delarna mellan Florens och Siena hittar man områdets mest kända ursprung; Chianti Classico. Här är klimatet varmt men de böljande kullarna hjälper till att temperera vingårdarna.

Toskana är främst känt för sina röda viner och Sangiovese är både den överlägset mest planterade och bästa druvan. Den utgör grunden i många viner och utöver Chianti ligger den bakom det legendariska vinet Brunello di Montalcino. Sangiovese trivs ypperligt i jordarna som består av skiffer, lera, märgel och kalk och ger generellt örtiga viner med frisk, körsbärslik syra och markerad strävhet.

Internationella druvor som Merlot, Syrah och Cabernet Sauvignon är vanliga i Toskanas kustområde, där de oftast blandas med lokala druvsorter. På vitvinssidan hittar man bland annat druvorna Vernaccia, Trebbiano, Malvasia och Vermentino.

Dölj

Läs mer

Riecine håller till 3,5 mil nordost om Siena, mitt i hjärtat av Toskana, i byn Gaiole. Vingårdarna de brukar är några av de absolut finaste i hela Chianti Classico och egendomen har i flera årtionden haft ryktet om sig att vara en sann mästare av Sangiovese.

Grundare till Reciene var Engelsmannen John Dunkley som tillsammans med sin fru Palmina Abbagnanon införskaffade 1,5 hektar vinmark från ett närliggande kloster år 1971. Paret restaurerade det gamla stenhuset som tillhörde marken och började plantera nya vinrankor i gårdarna. Deras första årgång var 1973.

John var en mycket respekterad man och han ansåg att Cabernet Sauvignon, som var tillåten under DOCG-reglerna för Chianti Classico, inte hade något att göra i hans vinmarker. Som han en gång uttryckte det ”När Baron Philippe Rothschild planterar Sangiovese, kommer jag att plantera Cabernet”

År 1991 anställde John och Palmina en ung vinmakare vid namn Sean O’Callaghan som har blivit den person som dragit Riecine’s terroirdrivna, rena tolkning av Sangiovese till sin spets. John och Palmina är inte längre med och från 2011 är Riecine en egendom som leds av Lana Frank tillsammans med familj.

Allt arbete i vingårdarna sköts biodynamiskt och allt druvmaterial plockas för hand. I vineriet avstjälkas druvorna innan jäsning där man endast använder sig av naturliga jäststammar.

2021 Chianti Classico

Druvor: Sangiovese
Druvor från 25 år gamla vinstockar i Gaiole in Chianti.

Vinifikation: Druvorna skördas för hand från ekologisk certifierade vinmarker, avstjälkas och jäser med naturlig jäst på ståltank. Därefter lagras vinet i 18 månader på gamla stora fat och cementtankar.