Quazzolo

Italien

2018 Barbaresco
499 kr · Nr. 55601

Beställ här

PIEMONTE

Piemonte ligger i nordvästra Italien med Alperna som fondvägg och blir översatt till svenska ”vid bergets fot”. Det böljande området är minst sagt sagolikt med sina dimtäckta vingårdar och medeltida byar. Utöver den legendariska vita Albatryffeln och det nästan lika legendariska pålägget Nutella hittar vi även här några av världens mest eftertraktade viner.

Klimatet i Piemonte är av svalare karaktär vilket ger druvor här en lång hängtid på rankorna med gott om tid att mogna. Det kuperade landskapet och olikheter i jordar och mikroklimat gör att vingårdslägen i området har helt olika förutsättningar. Av den anledningen läggs här, precis som i Bourgogne, väldigt stor vikt på ursprung ner på vingårdsnivå.

Piemonte är framförallt berömt för sina röda viner och då kanske främst för de långlivade Barolo- och Barbarescovinerna på druvan Nebbiolo. Andra blå druvor som används flitigt vid vinproduktion är Dolcetto och Barbera. På den vita sidan är druvorna Cortese och Arneis mest kända tillsammans med Moscato som utgör basen i de lätt pärlande söta vinerna från Asti.

Dölj

Läs mer

För oss är Piemonte lite som Bourgogne. Ett ursprung vi inte kan få nog av och en region vi aldrig kan ha för mycket vin ifrån.

Vårt senaste tillskott går under namnet Quazzolo och är en av Barbarescos absolut minsta producenter. Egendomen drivs av Danilo, som är tredje generationens Quazzolo, och hans årliga produktion uppnår blott 10.000 flaskor. Det här är en enmansshow där allt från arbete i vinmarkerna till vinmakning och buteljering sköts helt och hållet av Danilo själv.

Vi älskar hans slanka och traditionella stil av Barbaresco där den rödyppiga frukten och perfekta dosen av norditalienska järnspiskar fullkomligt skriker efter en rejäl laddning carne cruda.

2018 Barbaresco

Druvor: Nebbiolo