POMPETTE

Italien

Glögg di Rosso ”Numero Uno”
218 kr · Nr. 54213

Beställ här

PIEMONTE

Piemonte ligger i nordvästra Italien med Alperna som fondvägg och blir översatt till svenska ”vid bergets fot”. Det böljande området är minst sagt sagolikt med sina dimtäckta vingårdar och medeltida byar. Utöver den legendariska vita Albatryffeln och det nästan lika legendariska pålägget Nutella hittar vi även här några av världens mest eftertraktade viner.

Klimatet i Piemonte är av svalare karaktär vilket ger druvor här en lång hängtid på rankorna med gott om tid att mogna. Det kuperade landskapet och olikheter i jordar och mikroklimat gör att vingårdslägen i området har helt olika förutsättningar. Av den anledningen läggs här, precis som i Bourgogne, väldigt stor vikt på ursprung ner på vingårdsnivå.

Piemonte är framförallt berömt för sina röda viner och då kanske främst för de långlivade Barolo- och Barbarescovinerna på druvan Nebbiolo. Andra blå druvor som används flitigt vid vinproduktion är Dolcetto och Barbera. På den vita sidan är druvorna Cortese och Arneis mest kända tillsammans med Moscato som utgör basen i de lätt pärlande söta vinerna från Asti.

Dölj

Läs mer

Tanken att skapa en egen glögg föddes en sommar när vi korkade upp en flaska Barolo Chinato och slogs som så många gånger förr av hur löjligt goda dessa kryddiga elixir från Piemonte är. En vän vid bordet påpekade att det smakade julafton och då föddes idén att göra en glögg med italienskt ursprung.

Glögg di Rosso är en starkvinsglögg som görs på Barbera från Monferrato som förstärkts, sötats och kryddats med kanel, kryddnejlika, ingefära, kardemumma och pomerans. Att valet föll på druvan Barbera var en självklarhet då den anses vara mest lämpad för italiens juligaste dryck, Vin Brulé.

Sockret i Glögg di Rosso ligger på samma nivå som i ett portvin och alkoholhalten väger in på 14,5 procent. Resultatet ger en vinös, hantverksmässig och förvånansvärt komplex juldryck där kryddorna får spela förstafiolen.

Glögg di Rosso ”Numero Uno”

Druvor: Barbera

Servera den runt 16-18°C framför brasan, till blåmögelostarna eller med valfritt rökdon i näven.