POMPETTE

Italien

Glögg di Arancio ”Numero Due”
219 kr · Nr. 58246

Beställ här

PIEMONTE

Piemonte ligger i nordvästra Italien med Alperna som fondvägg och blir översatt till svenska ”vid bergets fot”. Det böljande området är minst sagt sagolikt med sina dimtäckta vingårdar och medeltida byar. Utöver den legendariska vita Albatryffeln och det nästan lika legendariska pålägget Nutella hittar vi även här några av världens mest eftertraktade viner.

Klimatet i Piemonte är av svalare karaktär vilket ger druvor här en lång hängtid på rankorna med gott om tid att mogna. Det kuperade landskapet och olikheter i jordar och mikroklimat gör att vingårdslägen i området har helt olika förutsättningar. Av den anledningen läggs här, precis som i Bourgogne, väldigt stor vikt på ursprung ner på vingårdsnivå.

Piemonte är framförallt berömt för sina röda viner och då kanske främst för de långlivade Barolo- och Barbarescovinerna på druvan Nebbiolo. Andra blå druvor som används flitigt vid vinproduktion är Dolcetto och Barbera. På den vita sidan är druvorna Cortese och Arneis mest kända tillsammans med Moscato som utgör basen i de lätt pärlande söta vinerna från Asti.

Dölj

Läs mer

Glögg di Arancio  baseras på skalmacererad Trebbiano från Marche som förstärkts, sötats och kryddats med kryddnejlikor, kanel, kardemumma, ingefära och en sjuhelsikes massa apelsin, pomerans och saffran. Precis som med vårt andra julelixir ”Glögg di Rosso” håller vi nere sockerhalten på en portvinsnivå, vilket ger en komplex och väldigt läskande julaperitif. Vi är extremt nöjda över resultatet som kan beskrivas som en Vermouth för julhelgerna.

 

Glögg di Arancio ”Numero Due”

Druvor: Trebbiano

Servera vid 10 °C med eller utan is. Apelsinzest valfritt.