Poderi Colla

Italien

PIEMONTE

Piemonte ligger i nordvästra Italien med Alperna som fondvägg och blir översatt till svenska ”vid bergets fot”. Det böljande området är minst sagt sagolikt med sina dimtäckta vingårdar och medeltida byar. Utöver den legendariska vita Albatryffeln och det nästan lika legendariska pålägget Nutella hittar vi även här några av världens mest eftertraktade viner.

Klimatet i Piemonte är av svalare karaktär vilket ger druvor här en lång hängtid på rankorna med gott om tid att mogna. Det kuperade landskapet och olikheter i jordar och mikroklimat gör att vingårdslägen i området har helt olika förutsättningar. Av den anledningen läggs här, precis som i Bourgogne, väldigt stor vikt på ursprung ner på vingårdsnivå.

Piemonte är framförallt berömt för sina röda viner och då kanske främst för de långlivade Barolo- och Barbarescovinerna på druvan Nebbiolo. Andra blå druvor som används flitigt vid vinproduktion är Dolcetto och Barbera. På den vita sidan är druvorna Cortese och Arneis mest kända tillsammans med Moscato som utgör basen i de lätt pärlande söta vinerna från Asti.

Dölj

Läs mer

Det finns klassiska producenter och så finns det historiska producenter. Poderi Colla tillhör utan tvekan de sistnämnda. Grundaren Beppe Colla är en legend och när han år 1961 valde att som första vinbonde buteljera ett av Barolos bästa vingårdslägen Bussia separat, förändrade han synen på Piemonte för alltid.

Idag brukar Poderi Colla 12 hektar vinmark som är spridd över tre olika domäner; Tenuta Roncaglia i Barbaresco, Tenuta Dardi Le Rose i Monforte d’Alba och Cascina Drago i Elvio di Alba. Fokus ligger framförallt på Nebbiolo, som odlas med olika exponeringar på hög höjd, men här återfinns även druvorna Freisa, Barbera och Dolcetto. Vingårdarna sköts ekologiskt i enlighet med Beppes vinfilosofi, där respekt för naturen och hårt arbete bland vinrankorna ger grunden för en lyckad vinifiering. I källaren är det naturliga jäststammar och gamla stora fat som gäller för att urlaka den aromatiska kärnan av Nebbiolo på det mest delikata sättet. Resultatet ger viner med elegans och fräschör vars balanserade frukt och struktur tillåter många års lagring.

Diskussionen om traditionell eller modern vinmakning kommer ofta på tal i vinvärlden, men med Poderi Colla finns det inget utrymme för tolkningar. Det här är en av regionens mest ikoniska producenter och även om Beppes vinfilosofi upplevs som traditionell idag, var den tveklöst modern och revolutionerande på 60-talet. Vi väljer att klassificera vinerna som tidlösa. Tidlösa och relevanta.

2021 Barbaresco ’Roncaglie’

Druvor: Nebbiolo

Roncaglie betyder “brant väg” och är en berömd vingård i Barbaresco där branta sluttningar skapar en naturlig amfiteater. Vingården är syd- och sydvästligt exponerad och har varit känd för sina unika och uttrycksfulla viner sedan början av 1900-talet. I Poderi Collas händer ger Nebbiolo härifrån viner där fräschör och renhet kombineras med klassisk struktur. Årgång 2021 bjuder på en traditionellt skolad Barbaresco med rejäl mognadspotential där finstämd körsbärsfrukt, rosenblomster och örter leder en raskt till nästa klunk.

Vinifikation: Druvorna avstjälkas och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras därefter på stora gamla fat i 12 månader och buteljeras utan filtrering.

Servering: På karaff vid cirka 16 °C.
Korka upp nu eller inom 25 år.

Poderi Colla

2021 Barbaresco ’Roncaglie’
399 kr · Nr 94280

Beställ här