PAUL DURDILLY ET FILS

Frankrike

Beaujolais ”Les Grandes Coasses”
149 kr · Nr. 56738

Beställ här

BEAUJOLAIS

Slarvigt beskrivs ofta vinerna från Beaujolais som lätta, bäriga och skapade för att drickas unga. Det kanske stämmer när det kommer till fenomenet Beaujolais Nouveau men de vinerna som vi kommit att älska sitter på betydligt mer djup, komplexitet och lagringsduglighet.

Beaujolais tillhör södra Bourgogne rent geografiskt men det är mycket som särskiljer distriktet från regionen i övrigt. Vi ser området lite som en fusion mellan Bourgogne och norra Rhône där druvan Gamay i kombination med något varmare klimat och jordar rika på granit ger några av vinvärldens mest omtyckta viner.

Huvuddelen av vinbönderna i Beaujolais använder sig även av en speciell typ av jäsning vid namn máceration carbonique eller kolsyrejäsning. Med denna metod får hela klasar jäsa i tankar fyllda med koldioxid. Jäsning påbörjas då inne i själva druvan vilket accentuerar frukt och minimerar tannin.

Gamay är en tunnskalig druvsort som likt Pinot Noir ger slanka och eleganta viner men i mer lekfull, flörtig och kryddig stil. De näringsfattiga granitjordarna tvingar vinstockarnas rötter långt ner i marken vilket ger vinerna en extra skjuts mineralitet och en lagom dos koncentration.

Dölj

Läs mer

Domaine Paul Durdilly et Fils är en familjeegendom som drivs av far och son Durdilly. De håller till i Le Bois d’Oingt, i södra Beaujolais, vars kalkrika jordar sticker ut från ett område som vanligtvis förknippas med granit. Den vita kalken i kombination med 40-80 år gamla vinstockar och odlingar på hög höjd ger Beaujolais i en slank och väldigt raffinerad stil.

Domänen har 20 olika parceller med Gamay i och runt om Le Bois d’Oignt och allt vingårdarbete sköts med respekt för naturen. Druvorna skördas självfallet för hand och i vineriet är receptet naturliga jäststammar med lagring på gamla stora ekfat.

2021 Beaujolais ”Les Grandes Coasses”

Druva: Gamay

Våra vinhjärtan har sedan länge klappat varmt för Beaujolais och Les Grandes Coasses är en tidlös tolkning som uppfyller alla kriterier vi söker i ett okonstlat vin. Det är spralligt rödfruktigt i frisk och svalkande stil där syrliga vildhallon blandas med nyskördade örter och mineralsälta.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, jäser med naturliga jäststammar och lagras därefter på stora gamla fat.

Servering: Direkt från flaska vid cirka 15 °C.
Korka upp nu eller inom 8 år.