OLGA RAFFAULT

Frankrike

2018 Chinon ”Les Picasses”
259 kr · Nr. 71569

SLUTSÅLD

LOIRE

Loiredalen är ett av Frankrikes mest dynamiska vinområden och utan tvekan den region som står för mest mångfald. Längs den drygt 100 mil långa floden som gett området sitt namn produceras i stort sett alla typer av vin. Mousserande, rött, vitt, rosé och sött där den gemensamma nämnaren stilistiskt, oavsett vintyp, är syra och fräschör.

Vindistriktet sträcker sig från Atlantkusten och delas in i de fyra underregionerna Nantes, Anjou-Saumur, Touraine och Centre.

Vid Atlantkusten hittar man området Nantes och här produceras skaldjursvänliga viner på druvan Melon de Bourgogne i Loiredalens västligaste appellation Muscadet. Här kombineras det friska, maritima klimatet med granitrika jordar och skapar lågalkoholhaltiga och syradrivna viner med en markerad mineralitet samt komplexitet.

I Anjou-Saumur tillverkas vin i alla stilar. Jordmånen här är består av krita och kalksten vilket hjälper till med dräneringen och ger vinerna sin stiltypiska höga och friska syra. Chenin Blanc är den dominerande gröna druvan och ger viner med fantastiska syranivåer och lagringsduglighet. Den är mångfacetterad och vare sig det handlar om torrt, halvtorrt, sött, stilla eller bubblande vin är Chenin Blanc en druva att räkna med. De röda vinerna görs främst på Cabernet Franc (Breton) och är örtiga och rödfruktiga av elegant snitt med bra struktur och läskande syra.

Touraine utgör områdets mittparti och på den södra sidan om floden hittar vi byn Chinon. Jordarna i Chinon utgörs till stor del av den porösa kalkstenen tuffeau vilket ger Cabernet Franc som odlats här en imponerande lagringsduglighet.

Längst in i landet ligger Centre som framförallt är berömt för appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé. Här produceras aromatiska vita viner på Sauvignon Blanc och eleganta röda på Pinot Noir.

Dölj

Läs mer

Domaine Olga Raffault är en av de mest berömda producenterna från byn Chinon i Loire. Familjeegendomen har tjänat sitt rykte som den absolut bästa producenten i området och har varit välkända för sina viner ända sedan Olga och Pierre Raffault lade grunden på 1940-talet. Idag, över 60 år senare, förs släktarvet vidare av barnbarnet Sylvie och hennes man Eric de la Vigerie.

Vinmarkerna omfattar 24 hektar, sköts efter hållbara principer och är av helt fenomenal kvalitet. Nästan all areal upptas av Cabernet Franc och från årgång 2015 är domänen biodynamiskt certifierad. Arbetet sköts efter traditionellt snitt med handskördade druvor och lagring på stora neutrala ekfat. Resultatet ger koncentrerade, utvecklade viner som besitter en enorm lagringspotential. Vi har druckit familjens toppvin Les Picasses med över 30 år på nacken och vinet smakade som en perfekt fusion mellan mogen Bordeaux och Chambolle-Musigny.

Familjen Raffault är verkligen äkta vinbönder och deras viner är en måttstock för hur klassiskt skolad Cabernet Franc ska smaka.

2018 Chinon ”Les Picasses”

Druvor: Cabernet Franc

Les Picasses är familjen Raffaults flottaste vinmark med över 50 år gamla vinstockar. Vingården är biodynamiskt skött och har sydlig exponering med jordar av kalkrik lera. Les Picasses är familjens flaggskepp och det mest strukturerade, lagringsdugliga och fylliga vinet. Vi har druckit vinet med över 30 år på nacken och det smakade som en perfekt fusion mellan mogen Bordeaux och Chambolle-Musigny.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Innan jäsning avstjälkas klasarna och druvorna hålls intakta under hela fermenteringen. Vinet ligger 2 år på stora foudres av kastanj och får därefter vila ytterligare 3 år på flaska innan det släpps.

Servering: På karaff vid cirka 16 °C.
Drick nu eller inom 20 år.