MYRKO TÉPUS

Frankrike

POMPETTE
189 kr · Nr. 56425

Beställ här

PROVENCE

Provence är Frankrikes äldsta vinproducerade region och sträcker sig från floden Rhônes mynning ner mot den norditalienska gränsen i de sydöstra delen av landet. Landskapet bjuder på mångfalld där rivieran blandas med kuperade skogslandskap, höga berg och djupa dalar. Klimatet är som klippt och skuret för vinodling och varierar likt terrängen med varmare lägen ner mot Medelhavskusten och svalare lägen på högre höjd norrut.

På vinfronten är Provence främst känt för sina laxrosa roséviner som står för över 80% av vinproduktionen. Bland druvorna som används i regionen hittar vi bland annat de sydfranska klassikerna Cinsault, Grenache och Carignan för rött/rosé och Clairette, Bourboulenc och Grenache Blanc för vitt.

Men ursprunget Provence har mer att ge än lättsam rosé. En yngre generation håller på att etablera sig där hantverksmässiga viner från odlingar på högre höjd visar upp ett helt nytt uttryck av regionen.

Dölj

Läs mer

Med en vinhandlare till far väcktes Myrkos intresse för vin redan i ung ålder. Han studerade agrikultur vid universitetet i Hyeres och efter examen arbetade han hos diverse vinbönder ibland annat Loire och Alsace. Men Myrko drömde om att få bruka sin egen jord. År 2016 förverkligade han den drömmen och införskaffade 12 hektar övergivna vingårdar i sina gamla hemtrakter i Esparron de Pallière.

Esparron de Pallière ligger i disktriktet ”Haut Var” cirka en timmes bilfärd norr om Toulon. Det här är ett grönt och frodigt område i närheten av ravinen Gorges du Verdon och utgör gränslandet mellan de södra Alperna och infarten till Medelhavet.

Myrkos vingårdar ligger på 460 meters höjd över havet och temperaturskillnaden mellan dag och natt ger en lång mognadssäsong. Det gör att druvorna kan uppnå en optimal mognad och samtidigt behålla höga syranivåer som bidrar med fräschör till vinerna. Jordmånen är som ett geologiskt lapptäcke och varierar mellan sand, silt och lera med inslag av rosa kalksten, sandsten och flinta. Myrko arbetar hårt och ytterst minutiöst i sina vingårdar utan några som helst kemiska preparat. Får från granngården betar i markerna på vintern och han använder deras spillning för att gödsla vinstockarna.

I källaren följer arbetet den gamla skolans regler och allt vinifieras utan några tillsatser utöver en mycket liten mängd svavel. Hans vita viner och rosé pressas direkt medan de röda vinerna får macerera på cement. Lagring sker på stora neutrala fat av trä upp till 18 månader och målet för Myrko är alltid att vinerna ska få vila två vintrar innan de buteljeras.

Vi är så sanslöst glada att få erbjuda vinerna från Myrko Tépus. Vi älskar Provence som resmål och nu har vi äntligen hittat en vinbonde som gör regionen rättvisa. Vinerna är djupa, livfulla, steniga och örtiga med en rejäl nypa fräschör. Exakt så här ska Provence smaka.

2021 Cuvée Pompette

Druva: Carignan

Begränsad produktion har gjort att vi historiskt enbart gjort hårt limiterade släpp från Myrko Tépus, men med det specialbuteljerade vinet POMPETTE tänker vi ändra på den saken. Med 100 % Carignan levererar Myrko ett läskande och enormt klunkvänligt vin som smakar exakt som vi vill att Provence ska smaka. Vi kan inte få nog av den kristallklara och friska rödfruktigheten som tillsammans med vildvuxen örtighet och markerad mineralitet håller oss sällskap flaskan igenom.

Servering: Direkt från flaska vid cirka 15 °C.
Korka upp nu eller inom 5 år.