Myrko Tépus

Frankrike

PROVENCE

Provence är Frankrikes äldsta vinproducerade region och sträcker sig från floden Rhônes mynning ner mot den norditalienska gränsen i de sydöstra delen av landet. Landskapet bjuder på mångfalld där rivieran blandas med kuperade skogslandskap, höga berg och djupa dalar. Klimatet är som klippt och skuret för vinodling och varierar likt terrängen med varmare lägen ner mot Medelhavskusten och svalare lägen på högre höjd norrut.

På vinfronten är Provence främst känt för sina laxrosa roséviner som står för över 80% av vinproduktionen. Bland druvorna som används i regionen hittar vi bland annat de sydfranska klassikerna Cinsault, Grenache och Carignan för rött/rosé och Clairette, Bourboulenc och Grenache Blanc för vitt.

Men ursprunget Provence har mer att ge än lättsam rosé. En yngre generation håller på att etablera sig där hantverksmässiga viner från odlingar på högre höjd visar upp ett helt nytt uttryck av regionen.

Dölj

Läs mer

Med en vinhandlare till far väcktes Myrkos intresse för vin redan i ung ålder. Han studerade agrikultur vid universitetet i Hyeres och efter examen arbetade han hos diverse vinbönder i bland annat Loire och Alsace. Men Myrko drömde om att få bruka sin egen jord och år 2016 förverkligade han den drömmen genom att förvärva 12 hektar övergivna vingårdar i sina gamla hemtrakter i Esparron de Pallière.

Esparron de Pallière ligger i disktriktet ”Haut Var” cirka en timmes bilfärd norr om Toulon. Det här är ett grönt och frodigt område i närheten av ravinen Gorges du Verdon och platsen utgör gränslandet mellan de södra Alperna och infarten till Medelhavet.

Myrkos vingårdar ligger på 460 meters höjd över havet och temperaturskillnaden mellan dag och natt ger en lång mognadssäsong. Förutsättningarna gör att druvorna uppnår optimal mognad samtidigt som de behåller höga syranivåer vilket ger vinerna en naturlig friskhet. Jordmånen är som ett geologiskt lapptäcke och varierar mellan sand, silt och lera med inslag av rosa kalksten, sandsten och flinta. Myrko arbetar hårt och ytterst minutiöst i sina vingårdar utan några som helst kemiska preparat. Får från granngården betar i markerna på vintern och han använder deras spillning för att gödsla vinstockarna.

Druvorna som odlas är trogna sitt ursprung och stor andel kommer från gamla vinstockar. För rött och rosé används druvorna Grenache, Cinsault, Carignan och Syrah medan Ugni Blanc och Chardonnay är grundmaterialet till de vita vinerna.

I källaren följer arbetet den gamla skolans regler och allt vinifieras utan några tillsatser utöver en mycket liten mängd svavel. Hans vita viner och rosé pressas direkt medan de röda vinerna får macerera på cement. Lagring sker på stora neutrala fat eller cement upp till 18 månader och ger viner som är djupa, livfulla, steniga och örtiga med en rejäl nypa fräschör.

Vi älskar Provence som resmål och Myrko Tépus är, till skillnad från producenter av intetsägande blek rosé, en vinbonde som gör regionen rättvisa.

Daï Solera Rosé

Druvor: 70% grenache och 30% cinsault.

Druvorna till detta vin kommer från vingårdar som ligger i Esparron de Pallière i Provence. Odlingarna ligger på 460 meters höjd vilket gör att temperaturskillnaden mellan natt och dag är stor. Då vinet inte är gjort enligt reglerna inom appellationen går det under beteckningen Vin de France.

Vinifikation: Druvorna spontanjäste i hela klasar på gamla ekfat om 228 och 250 liter. Efter avslutad jäsning vilade vinet 2-5 år tillsammans med jästfällningen. Det färdiga vinet består av fem olika årgångar men merparten kommer från 2018.

Servering: Direkt från flaska vid cirka 10°C
Korka upp nu eller inom 3 år.

Myrko Tépus

Daï Solera
299 kr · Nr. 91103

Beställ här