MYRKO TÉPUS

Frankrike

Saint-Jean 2022
279 kr · Nr. 94878

Beställ här

PROVENCE

Provence är Frankrikes äldsta vinproducerade region och sträcker sig från floden Rhônes mynning ner mot den norditalienska gränsen i de sydöstra delen av landet. Landskapet bjuder på mångfalld där rivieran blandas med kuperade skogslandskap, höga berg och djupa dalar. Klimatet är som klippt och skuret för vinodling och varierar likt terrängen med varmare lägen ner mot Medelhavskusten och svalare lägen på högre höjd norrut.

På vinfronten är Provence främst känt för sina laxrosa roséviner som står för över 80% av vinproduktionen. Bland druvorna som används i regionen hittar vi bland annat de sydfranska klassikerna Cinsault, Grenache och Carignan för rött/rosé och Clairette, Bourboulenc och Grenache Blanc för vitt.

Men ursprunget Provence har mer att ge än lättsam rosé. En yngre generation håller på att etablera sig där hantverksmässiga viner från odlingar på högre höjd visar upp ett helt nytt uttryck av regionen.

Dölj

Läs mer

Med en vinhandlare till far väcktes Myrkos intresse för vin redan i ung ålder. Han studerade agrikultur vid universitetet i Hyeres och efter examen arbetade han hos diverse vinbönder i bland annat Loire och Alsace. Men Myrko drömde om att få bruka sin egen jord och år 2016 förverkligade han den drömmen genom att förvärva 12 hektar övergivna vingårdar i sina gamla hemtrakter i Esparron de Pallière.

Esparron de Pallière ligger i disktriktet ”Haut Var” cirka en timmes bilfärd norr om Toulon. Det här är ett grönt och frodigt område i närheten av ravinen Gorges du Verdon och platsen utgör gränslandet mellan de södra Alperna och infarten till Medelhavet.

Myrkos vingårdar ligger på 460 meters höjd över havet och temperaturskillnaden mellan dag och natt ger en lång mognadssäsong. Förutsättningarna gör att druvorna uppnår optimal mognad samtidigt som de behåller höga syranivåer vilket ger vinerna en naturlig friskhet. Jordmånen är som ett geologiskt lapptäcke och varierar mellan sand, silt och lera med inslag av rosa kalksten, sandsten och flinta. Myrko arbetar hårt och ytterst minutiöst i sina vingårdar utan några som helst kemiska preparat. Får från granngården betar i markerna på vintern och han använder deras spillning för att gödsla vinstockarna.

Druvorna som odlas är trogna sitt ursprung och stor andel kommer från gamla vinstockar. För rött och rosé används druvorna Grenache, Cinsault, Carignan och Syrah medan Ugni Blanc och Chardonnay är grundmaterialet till de vita vinerna.

I källaren följer arbetet den gamla skolans regler och allt vinifieras utan några tillsatser utöver en mycket liten mängd svavel. Hans vita viner och rosé pressas direkt medan de röda vinerna får macerera på cement. Lagring sker på stora neutrala fat av trä upp till 18 månader och målet för Myrko är alltid att vinerna ska få vila två vintrar innan de buteljeras.

Vi älskar Provence som resmål och Myrko Tépus är, till skillnad från producenter av intetsägande blek rosé, en vinbonde som gör regionen rättvisa

2022 Saint-Jean

Druva: 100 % Grenache

Vinet Saint-Jean har fått sitt namn av ett oratorium från 1700-talet som är beläget på platsen och detta är även ett historiskt vingårdsläge då det odlades druvor här redan på 100-talet efter kristus. Vinet görs på Grenache som efter skörd för hand får jäsa i hela klasar. Det lagras därefter på sin jästfällning i betong och ger ett vin i frisk stil där solkysst rödfruktighet omfamnas av en provencalsk örtagård.

Servering: Direkt från flaska vid cirka 16 °C.
Drick nu eller inom 5 år.