Michel Gonet

Frankrike
Champagne

CHAMPAGNE

Champagne är ett område med stark tradition som tveklöst räknas till ett av vinvärldens starkaste varumärken. Regionen ligger dryga 14 mil nordost om Paris och i klimatet som råder här gränsar vinodling till det omöjliga. Det är regnigt och blåsigt med en årsmedeltemperatur strax över 10 grader, vilket är den temperatur som krävs för att druvor ska mogna. Jordarna är en perfekt matchning till det något svajiga vädret då de är rika på krita och kalk vilket gör att de både ger bra dränering men även kan lagra vatten vid torrare perioder. Kombinationen av väder och jordmån ger riktigt syrliga viner som fungerar exemplariskt som bas för mousserande vin.

Produktionsmetoden man använder sig av i Champagne kallas för den traditionella metoden och är det absolut flottaste sättet att göra mousserande vin på. Kortfattat beskrivet så utgår man från stilla, torrt, vitt vin som som får jäsa en andra gång på flaska genom att man tillsätter lite jäst och socker. Flaskan försluts och under jäsningen stiger alkoholhalten och koldioxid bildas som stannar kvar i buteljen och blir till kolsyra. När den andra jäsningen är avslutad får flaskorna ligga kvar horisontellt och vinet får mogna på jästfällningen. Under denna mognad bryts döda jästceller ner vilket ger karaktäristiska smaker så som rostat bröd, kex och nötter till vinet. Lagringstid på jästen varierar men måste vara minst 15 månader vid produktion av Non Vintage-Champagne som är den vanligaste typen av Champagne där flera årgångar blandas. För att få bort jästfällningen ur flaskorna använder man sig av en metod som heter remuage. Flaskorna skakas försiktigt och flyttas succesivt till ett horisontellt läge så fällningen samlas i flaskhalsen. Jästpluggen fryses sedan ner och flyger ut när flaskan öppnas. Det vin som försvinner ur flaskan ersätter man sedan med en mix av vin och socker och därefter försluts flaskorna med kork och stålgrimma. Vid produktion av Brut Nature som Tarlant förespråkar innehåller vinet man fyller upp flaskorna med inget tillsatt socker.

Vid produktion av Champagne använder man sig av de tre druvorna Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Pinot Noir bidrar med kraft och struktur, Pinot Meunier fruktighet och blommighet och Chardonnay ger finess, krämighet och fräschör till vinet.

Dölj

Läs mer

Familjen Gonet kommer ursprungligen från Beaujolais och har en lång historia inom vinnäring. Redan på 1400-talet arbetade de som vinhandlare och år 1802 grundade Charles Gonet egendomen i Champagne som idag sköts av 7:e generationens vinmakare. Gammelfarfar Charles lade grunden, men det var först år 1973 när Michel Gonet valde att modernisera källaren i Avize som det tog fart på riktigt. Idag har familjen 40 hektar vingårdsmark där Chardonnay står för 80 % av arealen och resterande 20 % av Pinot Noir. Planteringar av gröna druvor hittar man i Oger, Le Mesnil-sur-Oger och på sluttningar vid Sézannais och Montgueux. Vingårdarna med Pinot Noir ligger på kullarna vid Bar-sur-Aube i södra Champagne.

Michel Gonet är en av regionens bästa förespråkare av buteljering helt utan tillsatt socker, dvs Dosage Zéro eller Brut Natur. Genom att hoppa adderingen av socker anser man att vinernas terroir lyser igenom tydligare. Resultatet ger transparenta och eleganta viner som lutar sig tillbaka på ett noggrant utvalt och moget druvmaterial.

Michel Gonets filosofi bygger på att med kvalitet och renhet leverera ett absolut uttryck av druvan Chardonnay. Med fin mousse och krispig fräschör lever de upp till sin filosofi och vinerna blir matvänliga samtidigt som de fyller en lika stor funktion som törstsläckare.

Blanc de Blancs ’Vindey-Montgueux’

Druvor: 100 % Chardonnay

Druvorna till Michel Gonets briljanta hus-Blanc de Blancs kommer från Vindey i Côte de Sézanne och Montgueux i Aube. Frukten från Vindey bidrar med aromatik, frukt och florala inslag medan druvorna från kalkrika Aube ger vinet en härligt mineraldriven ryggrad. Krispigt och friskt vin från förhållandevis unga vinstockar blandas med reservvin från samma ursprung och ger en knastertorr Blanc de Blancs i tillgänglig stil som dryper av krispig frukt och mineralsälta.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturliga jäststammar på ståktank. Efter en andra jäsning på flaska vilar vinet på sin fällning i 12 månader och buteljering sker i Extra Brut-stil med 2 gr socker per liter.

Servering: Direkt från flaska vid cirka 11 °C.
Drick nu eller inom 10 år.

Michel Gonet

BdB ’Vindey – Montgueux’
429 kr · Nr 71177

Beställ här