Martine & Christian Rouchier

Frankrike

2019 Saint-Joseph ”La Chave”
559 kr · Nr. 54000

SLUTSÅLD

NORRA RHÔNE

Rhône är en av Frankrikes mest kända vinregioner och sträcker sig från söder om Lyon ner till floden Rhônes mynning. Det är ett stort område med en stor mångfald av klimat, jordmån och druvor. Så för att få en bättre förståelse delar man upp regionen i norra och södra Rhône.

Norra Rhône sträcker sig mellan städerna Lyon i norr och Montélimar i söder. Här används nästan enbart druvan Syrah och här ligger berömda appellationer som Cornas, Hermitage, Côte Rôtie, Saint-Joseph och Crozes-Hermitage. På den gröna sidan hittar man druvorna Roussanne, Marsanne och Viognier. De röda vinerna från Norra Rhône är i många fall intensiva och lagringsdugliga pjäser som kombinerar kraft med precision. Vid provningar kommer ofta klassiska beskrivningar som charkuterier, svartpeppar och kött på tal. De vita vinerna är åt det mer generösa hållet där fet och oljig struktur blandas med mogen frukt och blomster.

Södra Rhône ligger närmre medelhavet och här är klimatet varmare och landskapet mer flackt. Här är de viktigaste blå druvorna Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan och Cinsault medan de gröna är Roussanne, Bourboulenc, Clairette och Grenache Blanc.
Till skillnad från Norra Rhône producerar man alltså vin på flera druvsorter och klassikern GSM (Grenache, Syrah, Mourvèdre) är en cuvée som kopieras hela världen över. Här är också hemvist för den världsberömda appellationen Châteauneuf-du-Pape som i 9 fall av 10 (enligt oss) ger rejält överreklamerade viner.

Det är nästan omöjligt att beskriva exakt hur ett vin från södra Rhône smakar då faktorer som läge, val av druvor och vinmakning spelar in. Generellt sätt skulle nog vinerna beskrivas som fruktiga, kryddiga och lite alkoholvarma. Folkliga helt enkelt!

Dölj

Läs mer

Christian och Martine Rouchier brukar dryga 2 hektar i Saint-Jean-de-Muzols i södra Saint Joseph. Vingårdarna har tillhört familjen i fyra generationer men paret började göra vin på allvar först år 2010 när Christian blev av med sitt ”riktiga” arbete.

Rouchier har arbetat biodynamiskt från start och sedan år 2015 tillsätter de inget svavel till sina viner. Resultatet ger ett omaskerat uttryck av Syrah där druvans köttiga och florala toner verkligen samspelar. Rouchiers viner fick välförtjänt hype direkt från start och bjuder på en vinupplevelse som kombinerar något rustikt och grovhugget med elegans och finess.

2019 Saint-Joseph ”La Chave”

Druvor: Syrah

Druvorna till ”La Chave” kommer från en lieu-dit på 0,4 med vinstockar från år 1958.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst i hela klasar på betong. Vinet lagras därefter i 18 månader på gamla, stora fat. Vinet buteljeras ofiltrerat och utan tillsatt svavel.