LUIS SEABRA

Portugal

2021 Xisto Ilimitado Branco
189 kr · Nr. 92116

Beställ här

DOURO

Vinregionen Douro ligger i norra Portugal och är belägen kring floden Douros dalgång. Området är framförallt känt för sin portvinsproduktion men här produceras lika mycket ”vanligt” vin som starkvin. Vinmarkerna är branta, ofta terrasserade och jordarna består av skiffer och granit. Många planteringar är så kallade ”field blends” där flera olika druvor växer ”huller om buller” i samma vingård.

Man arbetar med ett stort antal svåruttalade lokala druvsorter som ger vinerna från Douro ett unikt och spännande uttryck. Historiskt har man dock enligt oss sneglat lite för mycket på Bordeaux och därmed förlorat en stor del av regionens säregna uttryck i vinerna. En ny generation med Luis i spetsen håller tack och lov på att förändra den trenden. Douro och Portugal i helhet har aldrig varit så spännande som nu.

Dölj

Läs mer

Under våra år på restauranggolvet har vi ständigt fått höra mantrat ”snart kommer de torra vinerna från Portugal”. Så där 15 år senare sprang vi på Luis Seabra och kunde äntligen konstatera att tiden var kommen för vinerna vi så länge väntat på.

Luis Seabra går i täten för den nya portugisiska vågen och innan han startade sin egen etikett arbetade han för Dirk Niepoort som ansvarig vinmakare mellan år 2004 till 2012. Efter att under så många år gjort det han älskade mest av allt för andra, tyckte han det var dags att börja arbeta för sig själv.

Luis recept bygger på samarbeten med odlare runt om i norra Portugal (främst Douro) som har väldigt gamla vinmarker planterade med lokala druvsorter på hög höjd. Många rankor är över 80 år gamla och i de olika vinmarkerna samsas gröna druvorna som Rabigato, Códega och Gouveio med de blå Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Amarela och Rufete. För att nämna några. Den gemensamma nämnaren i vingårdarna är jordmånen skiffer som ständigt gör sig påmind i glaset när man dricker vinerna. Luis arbetar tight med vinodlarna och marker som arrenderas ställs alltid om till ekologiskt jordbruk.

När vi träffar vinbönder brukar vi fråga vilken typ av vin de föredrar att dricka privat. Alltså vilket vin (som inte är deras) korkar de upp när det är fest. Oftast går deras personliga smak att läsa av i deras buteljeringar och vi har kommit fram till att det finns två olika typer som alltid gör gott vin. De som enbart dricker vin från byn de bor i och de som är extremt intresserade av vin från hela världen. Luis tillhör den andra kategorin och det är enkelt att förstå hans kärlek till Frankrike som vinland när man dricker hans viner. Det rör sig om mineralpackat och elegant vin som inte slarvar bort sitt ursprung. Inverkan i processen är minimal vilket ger en väldigt terroirdriven och unik vinstil som inte går att hitta någon annanstans i världen. Enligt oss är Luis det absolut bästa Portugal har att erbjuda.

2021 Xisto Ilimitado Branco

Druvor: Rabigato, Síria, Gouveio, Viosinho

Xisto Ilimitado är för Luis Seabra vad en Bourgogne Blanc är för en producent i Bourgogne. Ett vin som tydligt och rätt fram speglar egendomens filosofi. Namnet betyder ”gränslös skiffer” och syftar på den jordmån som Luis anser är central för hans viners uttryck. Druvorna plockas från vinmarker runt byn Meda i östra Douro och vinstockarna är 35-60 år gamla.

Det här är ett oerhört ambitiöst vin som är tydligt influerat av Bourgogne i sin stil. Vi har hällt det här vinet blint på flera sommelier och alla går bet på ursprunget då den friska syran och fräschören gör vinet svårt att placera i det varma Douro.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Lagras 12 månader på jästfällningen i gamla franska ekfat.