JÉRÔME ARNOUX

Frankrike

Côtes du Jura ”Tradition Blanc”
199 kr · Nr. 51871

Beställ här

JURA

Jura är Frankrikes minsta men en av de vackraste och charmigaste vinregionerna i hela landet. Området ligger en timmes bilkörning öster om Bourgogne, på gränsen till Schweiz, och är beläget vid foten av Jurabergen.

Historiskt är det framförallt Vin Jaune som förknippas med regionen. Vinet är snarlikt torr Sherry och produceras på liknande sätt. Juice från den lokala druvsorten Savagnin lagras på gamla fat som inte fylls hela vägen upp. När det lämnas plats för syre bildas ett täcke av jäst (voile) som delvis skyddar vinet från oxidation. Under de sex lagringsåren på fat får det smak av jästtäcket som bildats och ger de karaktäristiska nötiga inslagen till vinet. Det gör att Vin Jaune bland annat är förbannat gott att kombinera med den lokala osten Comté.

Idag har mer konventionella viner tagit mark i regionen och faten toppas ofta upp för att undvika oxidation. Vid produktionen av de vita vinerna används främst druvsorterna Chardonnay och Savagnin medan de röda domineras av Poulsard, Trousseau och Pinot Noir.

Under senare år har Juras popularitet ökat enormt internationellt. Likt Bourgogne är jordarna här packade med kalksten i kombination med märgel. De lätta, friska röda vinerna och mineralstinna vita påminner även om grannregionens vinstilar men till en markant lägre prislapp och med betydligt mer personlighet.

Dölj

Läs mer

Jérôme Arnoux är Jura förkroppsligad. Född och uppvuxen i Montigny-les-Arsuses, som var den första byn att odla druvor i regionen, kom han i tidig ålder kontakt med vintillverkning. Han började som självlärd sjuttonåring att arbeta hos diverse vinbönder runt om Arbois och lärde sig redan som ung ovärdelig kunskap om Jura’s olika jordar, druvsorter och uttryck.

Efter 20 års arbete varav ett årtionde hos Domaine Tissot blev Jérôme år 2012 delägare och ansvarig vinmakare i Arbois äldsta källare Le Cellier des Tiercelines. Idag brukar man 15 hektar vinmark i Villette-les-Arbois, Montigny-les-Arsures och Pupillin från vilka huvuddelen av frukten till Jérôme’s viner kommer. Vingårdarna sköts efter hållbara principer utan någon som helst användning av pesticider och med mycket strikta skördeuttag.

Jérôme är en sann vinbonde av Jura och gör i stort sett alla olika stilar av vin som karakteriserar regionen. Läskande Trousseau, plikttrogen Pinot Noir, vin i klassisk oxidativ stil och upptoppat vitt packat med mineralitet. Oavsett vinstil så är alltid receptet naturlig jäst och försiktig svavling med spänstiga och livfulla viner som resultat.

Allt vi älskar med Jura hittar vi i vinerna från Jérôme Arnoux.

CÔTES DU JURA ”TRADITION BLANC”

Druvor: 80 % Chardonnay, 20 % Savagnin

Tradition Blanc är vårt tredje släpp i samarbete med Jérôme Arnoux och precis som namnet antyder är det här en traditionell stil av Jura och den lätt oxidativa kostymen är helt unik för ursprunget. Vinet kräver lite mer av sin drickare, men när man väl förstått sig på den oxidativa stilen blir man minst sagt beroende. Det är ett komplext vin i gulfruktigt stil där friska syror och mineralkyssar blandas med kryddiga och nötiga inslag från lagringen.

För den invigde är Tradition Blanc gott att dricka på egen hand, men framförallt skiner det i oändliga kombinationer med mat. Vi parar gärna vinet med hårdostar, oliver, ugnsbakade kycklingar, smörpopcorn, feta fiskar, currygrytor och allt med brynt smör. Ja, listan kan göras lång.

Vinifikation: Tradition Blanc görs på 80 % Chardonnay och 20 % Savagnin vars uppväxt präglats av kalkrika jordar. Druvorna jäser med naturliga jäststammar på ståltankar och lagras därefter i 30 månader. Chardonnay fick vila på fat av typen foudre medan Savagnin lagrades i ej upptoppade fat under flortäcke med oxidation.

Servering: Direkt från flaska vid cirka 13 °C
Korka upp nu eller inom 5 år