JÉRÔME ARNOUX

Frankrike

Crémant du Jura ”Brut Nature”
199 kr · Nr. 56071

Beställ här

JURA

Jura är Frankrikes minsta men en av de vackraste och charmigaste vinregionerna i hela landet. Området ligger en timmes bilkörning öster om Bourgogne, på gränsen till Schweiz, och är beläget vid foten av Jurabergen.

Historiskt är det framförallt Vin Jaune som förknippas med regionen. Vinet är snarlikt torr Sherry och produceras på liknande sätt. Juice från den lokala druvsorten Savagnin lagras på gamla fat som inte fylls hela vägen upp. När det lämnas plats för syre bildas ett täcke av jäst (voile) som delvis skyddar vinet från oxidation. Under de sex lagringsåren på fat får det smak av jästtäcket som bildats och ger de karaktäristiska nötiga inslagen till vinet. Det gör att Vin Jaune bland annat är förbannat gott att kombinera med den lokala osten Comté.

Idag har mer konventionella viner tagit mark i regionen och faten toppas ofta upp för att undvika oxidation. Vid produktionen av de vita vinerna används främst druvsorterna Chardonnay och Savagnin medan de röda domineras av Poulsard, Trousseau och Pinot Noir.

Under senare år har Juras popularitet ökat enormt internationellt. Likt Bourgogne är jordarna här packade med kalksten i kombination med märgel. De lätta, friska röda vinerna och mineralstinna vita påminner även om grannregionens vinstilar men till en markant lägre prislapp och med betydligt mer personlighet.

Dölj

Läs mer

Jérôme Arnoux är Jura förkroppsligad. Född och uppvuxen i Montigny-les-Arsuses, som var den första byn att odla druvor i regionen, kom han i tidig ålder kontakt med vintillverkning. Han började som självlärd sjuttonåring att arbeta hos diverse vinbönder runt om Arbois och lärde sig redan som ung ovärdelig kunskap om Jura’s olika jordar, druvsorter och uttryck.

Efter 20 års arbete varav ett årtionde hos Domaine Tissot blev Jérôme år 2012 delägare och ansvarig vinmakare i Arbois äldsta källare Le Cellier des Tiercelines. Idag brukar man 15 hektar vinmark i Villette-les-Arbois, Montigny-les-Arsures och Pupillin från vilka huvuddelen av frukten till Jérôme’s viner kommer. Vingårdarna sköts efter hållbara principer utan någon som helst användning av pesticider och med mycket strikta skördeuttag.

Jérôme är en sann vinbonde av Jura och gör i stort sett alla olika stilar av vin som karakteriserar regionen. Läskande Trousseau, plikttrogen Pinot Noir, vin i klassisk oxidativ stil och upptoppat vitt packat med mineralitet. Oavsett vinstil så är alltid receptet naturlig jäst och försiktig svavling med spänstiga och livfulla viner som resultat.

Allt vi älskar med Jura hittar vi i vinerna från Jérôme Arnoux.

N.V. Crémant du Jura ”Brut Nature”

Druvor: Pinot Noir, 50 % Chardonnay

Jérôme Arnoux, Brut Nature görs på lika delar Chardonnay och Pinot Noir vars uppväxt präglats av kalkrika jordar. Vi älskar att dricka ett par glas när vi lagar mat och Brut Nature kommer till rätta i exakt det elementet. Det är med andra ord en aperitif av rang! Vinet älskar även all världens salta snacks. Allt från de mer självklara kompisarna i form av hårdostar, oliver och salta små inlagda fiskfiléer till mer oväntade möten som chips av märket Pringles och smala cigaretter.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, pressas i hela klasar i pneumatisk press och jäser därefter med naturlig jäst på kylkontrollerade ståltank i 2 månader. Vinet ligger 36 månader på fällningen i flaska. Inget socker eller sulfiter tillsätts vid buteljering

Servering: Direkt från flaska vid cirka 11 °C
Korka upp nu eller inom 5 år