FRANCK BALTHAZAR

Frankrike

2022 Côtes-du-Rhône
200 kr · Nr. 57898

Beställ här

NORRA RHÔNE

Rhône är en av Frankrikes mest kända vinregioner och sträcker sig från söder om Lyon ner till floden Rhônes mynning. Det är ett stort område med en stor mångfald av klimat, jordmån och druvor. Så för att få en bättre förståelse delar man upp regionen i norra och södra Rhône.

Norra Rhône sträcker sig mellan städerna Lyon i norr och Montélimar i söder. Här används nästan enbart druvan Syrah och här ligger berömda appellationer som Cornas, Hermitage, Côte Rôtie, Saint-Joseph och Crozes-Hermitage. På den gröna sidan hittar man druvorna Roussanne, Marsanne och Viognier. De röda vinerna från Norra Rhône är i många fall intensiva och lagringsdugliga pjäser som kombinerar kraft med precision. Vid provningar kommer ofta klassiska beskrivningar som charkuterier, svartpeppar och kött på tal. De vita vinerna är åt det mer generösa hållet där fet och oljig struktur blandas med mogen frukt och blomster.

Södra Rhône ligger närmre medelhavet och här är klimatet varmare och landskapet mer flackt. Här är de viktigaste blå druvorna Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan och Cinsault medan de gröna är Roussanne, Bourboulenc, Clairette och Grenache Blanc.
Till skillnad från Norra Rhône producerar man alltså vin på flera druvsorter och klassikern GSM (Grenache, Syrah, Mourvèdre) är en cuvée som kopieras hela världen över. Här är också hemvist för den världsberömda appellationen Châteauneuf-du-Pape som i 9 fall av 10 (enligt oss) ger rejält överreklamerade viner.

Det är nästan omöjligt att beskriva exakt hur ett vin från södra Rhône smakar då faktorer som läge, val av druvor och vinmakning spelar in. Generellt sätt skulle nog vinerna beskrivas som fruktiga, kryddiga och lite alkoholvarma. Folkliga helt enkelt!

Dölj

Läs mer

Franck Balthazar är tillsammans med namn som Auguste Clape och Thierry Allemand en av de mest framstående vinbönderna i Cornas. Domänen grundades av farfar Casimir år 1931 och trots att passionen för områdets sluttningar alltid funnits i Francks blod krävdes det några års arbete som ingenjör innan han tog sitt förnuft till fånga och tog över efter sin far René år 2002.

Francks vinfilosfi bygger på tradition och väldigt lite har förändrats sedan farfars tid. Franck anser att vinet görs ute i vinmarkerna och detta sker genom hårt slit i de branta, terrasserade gårdarna med jordar av granit. Druvorna skördas självfallet för hand och traditionsenligt sker all plöjning med hjälp av häst.

Bakom de bästa producenterna finns oftast de bästa vingårdarna och Francks hållbart skötta marker omfattar 3,5 hektar och består till stor del av mycket gamla vinstockar. Vinmarken i Chaillot införskaffade Franck från Noël Verset och planteringarna där är från 1914. Minst lika intressanta är hans gamla rankor i La Lègre, Les Mazards och Les Côtes som är tre fantastiska lieux-dits som ligger bakom några av de mest intensiva och energifyllda vinerna från hela norra Rhône.

Balthazar är nästan synonym med druvan Syrah, men Grenache och Roussanne hanteras med lika mycket omsorg i Francks händer. I källaren sker vinifikation med hela klasar, naturlig jäst och lagring på 600-liters gamla fat för att behålla Syrahdruvans parfym. Sulfiter tillsätts med försiktighet och alla vinerna buteljeras utan filtrering.

Vi kan inte få nog av Franck Balthazars buteljeringar. Vinerna bjuder på koncentration och djup tillsammans med parfym och finess som gör att de har få utmanare i norra Rhône.

2022 Côtes-du-Rhône

Druvor: 60 % Grenache, 40 % Syrah

Druvorna till Franck Balthazars Côtes du Rhône kommer från en 3 hektar stor vinmark i Séguret i södra Rhônedalen. Vinstockarna är 15 år gamla och vingården sköts efter ekologiska principer. Många viner från södra Rhône är rätt opersonliga byggen där syltig frukt och alkohol tar för mycket plats. Det är inte fallet med Francks Côtes-du-Rhône som med hjälp av fenomenal frukt, naturliga jäststammar och jäsning i delvis hela klasar ger ett seriöst vin där Syrahdruvans mörkfruktiga kryddighet kombineras med rödfruktighet och örtighet à la Grenache. Vi är extra förtjusta i årgång 2022 där kärnan av röd frukt står i centrum och omges av läskande syror, boquet garni, lavendel och våt sten.

Vinifikation: Druvorna plockas för hand och jäser med naturlig jäst delvis i hela klasar på ståltank. Därefter lagras vinet på glasfibertankar i 10 månader.