Eleni et Edouard Vocoret

Frankrike

Chablis ”Le Bas de Chapelot”
399 kr · Nr 76507

Beställ här

BOURGOGNE

Bourgogne är utan konkurrens vinvärldens mest erkända ursprung och för att fullt ut förstå vinerna och regionen måste du ha svart bälte i vinkunskap. Härifrån kommer flertalet av världens mest eftersökta viner och 99 % av alla professionella vinälskare sätter Bourgogne som den främsta adressen för vin.

Regionen ligger i östra Frankrike och och har en mycket lång vinhistoria. Redan på 300-talet var Beaune ett högsäte för vinodling och Bourgogne har munkarnas historiska arbete med klassificering och vård av vinmarkerna att tacka för idag. Det odlas flera olika druvor i Bourgogne men de främsta är Pinot Noir för de röda viner och Chardonnay för de vita. Generellt kan man säga att alla som gör vin på Chardonnay eller Pinot Noir utanför Bourgognes gränser försöker efterlikna vinerna härifrån så mycket de kan. Bourgogne är med andra ord originalet men dessvärre ett unikum som inte går att kopiera.

Pinot Noir anses vara världens mest svårodlade druva då den är genetiskt instabil och känslig för röta och frost då den mognar tidigt och har tunt skal. Resultatet ger finessrika, rödfruktiga viner som dessutom är ohyggligt lagringsdugliga. Chardonnay är relativt neutral i sin stil och betydligt enklare att odla. Här spelar vinmakning och Bourgognes kalkrika jordar en stor roll som pushar fruktsyran och lagringskapaciteten i vinerna.

Dölj

Läs mer

Edouard och Eleni träffades år 2010 när de jobbade med att skörda druvor i Nya Zeeland. Kärlek uppstod, det blev bröllop och kort därefter flyttade paret till Chablis där de fick ta över 4,9 hektar vinmark från Edouards familjeegendom Domaine Vocoret.

Hållbara jordbruksmetoder präglade filosofin redan från start och deras två första skördar såldes i bulk då de ansåg att kvalitén inte var i paritet med deras ambitionsnivå. År 2013 blev första årgången och de fyra olika vingårdarna buteljeras separat för att särskilja vinmarkernas särpräglade uttryck.

I källaren sker arbetet traditionellt med en genomtänkt kombination av ståltank och gamla fat. Ståltankarna hjälper till att behålla syra, sälta och mineralitet medan de gamla faten skänker lite välkomnande rondör och krämighet till vinerna.

Edouard och Eleni är det mest intressanta som hänt i Chablis på väldigt länge. De kombinerar det gamla med det nya och resultatet ger läskande Chablisviner där närmast elektriska syror blandas med puristisk frukt, krämighet och ursprungstypisk mineralskjuts. Vocorets viner har slagit ner som en bomb i vinvärlden och framtiden ser allt annat än mörk ut.

2021 Chablis ”Le Bas de Chapelot”

Druvor: Chardonnay

Le Bas de Chapelot ligger (som namnet antyder) nedanför Premier Cru Chapelot. Vinmarken upptar 3,2 hektar, består av 40 år gamla vinstockar och är den enda vingården Vocoret brukar på högra sidan av flodbanken.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Därefter lagras vinet i 12 månader på gamla fat.

Servering: Slå på karaff och servera vid cirka 12 °C. Korka upp nu eller inom 15 år