Domaine Pellé

Frankrike

2023 Morogues Rosé
199 kr · Nr. 92616

Beställ här

LOIRE

Loiredalen är ett av Frankrikes mest dynamiska vinområden och utan tvekan den region som står för mest mångfald. Längs den drygt 100 mil långa floden som gett området sitt namn produceras i stort sett alla typer av vin. Mousserande, rött, vitt, rosé och sött där den gemensamma nämnaren stilistiskt, oavsett vintyp, är syra och fräschör.

Vindistriktet sträcker sig från Atlantkusten och delas in i de fyra underregionerna Nantes, Anjou-Saumur, Touraine och Centre.

Vid Atlantkusten hittar man området Nantes och här produceras skaldjursvänliga viner på druvan Melon de Bourgogne i Loiredalens västligaste appellation Muscadet. Här kombineras det friska, maritima klimatet med granitrika jordar och skapar lågalkoholhaltiga och syradrivna viner med en markerad mineralitet samt komplexitet.

I Anjou-Saumur tillverkas vin i alla stilar. Jordmånen här är består av krita och kalksten vilket hjälper till med dräneringen och ger vinerna sin stiltypiska höga och friska syra. Chenin Blanc är den dominerande gröna druvan och ger viner med fantastiska syranivåer och lagringsduglighet. Den är mångfacetterad och vare sig det handlar om torrt, halvtorrt, sött, stilla eller bubblande vin är Chenin Blanc en druva att räkna med. De röda vinerna görs främst på Cabernet Franc (Breton) och är örtiga och rödfruktiga av elegant snitt med bra struktur och läskande syra.

Touraine utgör områdets mittparti och på den södra sidan om floden hittar vi byn Chinon. Jordarna i Chinon utgörs till stor del av den porösa kalkstenen tuffeau vilket ger Cabernet Franc som odlats här en imponerande lagringsduglighet.

Längst in i landet ligger Centre som framförallt är berömt för appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé. Här produceras aromatiska vita viner på Sauvignon Blanc och eleganta röda på Pinot Noir.

Dölj

Läs mer

Sauvignon Blanc är en druva som åker på oförtjänt mycket skit av den moderne vinkonnässören. Att den smutskastas är förvisso inte enbart vindrickarens fel, utan beror till större delen på all boxdricka där man med hjälp av industrijäst tar fram viner som beter sig som Sauvignon Blanc på crack. Det smakar surt och luktar kattpiss på vinbärsbuske helt enkelt.

Den Sauvignon Blanc som ligger oss varmt om hjärtat står bakom några av de mest legendariska vinerna i Loire och ekologiska familjefirman Domaine Pellé har gjort Menetou-Salon i den skolan sen tidigt 1900-tal. Domänen ligger i byn Morogues i östra Loire och firman grundades av Paul Pellé. Hans son Ernest tog över därefter och idag drivs vinhuset av Ernests barnbarn Paul-Henry.

Druvorna växer i jormånen Kimmeridgien som är rik på mineraler och fossil med inslag av lera och märgel. Här stormtrivs Sauvignon Blanc och ger viner där mineralitet, aromatik, djup och fräschör står i absolut symbios. Även Pinot Noir trivs ypperligt och ger i Domaine Pellés händer finessrika viner i slank stil.

2023 Menetou-Salon ’Morogues’ Rosé

Druvor: Pinot Noir

Vinifikation: Druvor från 25 år gamla stockar skördas för hand. Vinet jäser med naturliga jäststammar på gamla fat och lagras därefter på ståltank.

Servering: Direkt från flaska vid cirka 9 °C