DOMAINE JEAN FOURNIER

Frankrike

2021 Marsannay ”Clos du Roy”
399 kr · Nr. 95126

Beställ här

BOURGOGNE

Bourgogne är utan konkurrens vinvärldens mest erkända ursprung och för att fullt ut förstå vinerna och regionen måste du ha svart bälte i vinkunskap. Härifrån kommer flertalet av världens mest eftersökta viner och 99 % av alla professionella vinälskare sätter Bourgogne som den främsta adressen för vin.

Regionen ligger i östra Frankrike och och har en mycket lång vinhistoria. Redan på 300-talet var Beaune ett högsäte för vinodling och Bourgogne har munkarnas historiska arbete med klassificering och vård av vinmarkerna att tacka för idag. Det odlas flera olika druvor i Bourgogne men de främsta är Pinot Noir för de röda viner och Chardonnay för de vita. Generellt kan man säga att alla som gör vin på Chardonnay eller Pinot Noir utanför Bourgognes gränser försöker efterlikna vinerna härifrån så mycket de kan. Bourgogne är med andra ord originalet men dessvärre ett unikum som inte går att kopiera.

Pinot Noir anses vara världens mest svårodlade druva då den är genetiskt instabil och känslig för röta och frost då den mognar tidigt och har tunt skal. Resultatet ger finessrika, rödfruktiga viner som dessutom är ohyggligt lagringsdugliga. Chardonnay är relativt neutral i sin stil och betydligt enklare att odla. Här spelar vinmakning och Bourgognes kalkrika jordar en stor roll som pushar fruktsyran och lagringskapaciteten i vinerna.

Dölj

Läs mer

Släkten Fournier har en lång historia i Marsannay som är Côte de Nuits nordligaste by. Familjen har varit verksamma i området sedan 1700-talet och Jean Fournier började sitt arbete som vinmakare där år 1962, endast 19 år gammal. År 2006 tog sonen Laurent Fournier över ansvaret för domänen och genom passionerat arbete har han visat de betydligt mer kända producenterna söder över att Marsannay är en appellation att räkna med.​

Jean Fournier har idag 18 hektar biodynamiskt skött vingårdsmark och domänen blev certifierad år 2011. Allt druvmaterial plockas självfallet för hand och i vineriet sköts arbetet avskalat för att lyfta fram de olika vingårdarnas särprägel. Med en lång kall jäsningprocess, stor andel hela druvklasar, lagring på främst demi-muids och användning av ytterst lite svavel skapas magi.​

Vinernas struktur visar upp seriositet och lagringsduglighet samtidigt som den läckra frukten och dess yppighet fullkomligt skriker drick nu. Då priserna för Marsannay fortfarande är lägre än andra delar av Côte de Nuits, har vinerna från Domaine Fournier dessutom låg prislapp kontra kvaliteten.

2021 Marsannay Blanc ”Clos du Roy”

Druvor: 100 % Chardonnay

I Marsannay finns ännu inga klassificerade vinmarker, men när det väl sker så kommer ”Clos du Roy” definitivt att rankas som en premier cru. Vingården har ett av områdets absolut bästa lägen och de näringsfattiga jordarna är rika på järn och kalk. Jean Fournier äger 0,4 hektar Chardonnay i ”Clos du Roy” med vinstockar planterade mellan år 1990 – 2011.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Vinet jäser och lagras på en kombination av på gamla 600 liters fat och 350 liters cigares (50 % nya). Vinet lagras totalt 18 månader innan buteljering.

Servering: Direkt från flaska vid cirka 12 °C.
Korka upp nu eller inom 10 år