DOMAINE GIUDICELLI

Frankrike

2018 Patrimonio Rouge
389 kr · Nr. 55199

Beställ här

KORSIKA

Korsika ligger både geografiskt och vinmässigt mellan områdena Provence och Toskana. Ön bjuder på ett häpnadsväckande landskap där de vackra stränderna klättrar sig uppåt och skapar en mångfald av kullar och berg med olika förutsättningar och klimat. Det bergiga landskapet i kombination med varmt medelhavsklimat och granitrika jordar ger vinodlare på Korsika oändliga möjligheter. De starka vindarna som blåser in från havet hjälper att balansera de varma dagarnas hetta och bidrar dessutom med att motverka svampangrepp, vilket i sin tur underlättar ekologisk vinodling.

Druvmässigt är utbudet stort och mest intressant på den blåa sidan är de inhemska druvorna Sciaccarello och Nielluccio. På den gröna sidan dominerar utan tvekan Vermentino. Största delen av vinproduktionen utgörs av roséviner som konsumeras på ön, men de senare åren har intresset växt för Korsikas röda och vita viner som bjuder på en perfekt mix av intensitet, kryddighet och medelhavskänsla.

Dölj

Läs mer

Muriel Giudicelli håller till i Patrimonio på nordvästra Korsika. Det är öns absolut bästa vinläge och en spektakulär plats där kombinationen av jord, hav och vind skapar en helt unik terroir. Muriel kommer inte från någon familj av vinodlare, men tack vare åtskilliga resor till Patrimonio under sin uppväxt har hon alltid haft ett starkt band till denna historiska oas av rankor. År 1996 hade Muriel hunnit med att studera enologi och arbeta runt hos vinbönder i hela Frankrike. Då kom ett erbjudande hon inte kunde tacka nej till; att få köpa loss 5 hektar historisk vinmark på just den delen av Korsika där hon spenderat sin barndom.

Från dag ett bestämde sig Muriel att arbeta hållbart i sina vinmarker. Hon fick ekologiskt certifikat år 2006 och från 2012 tillhör hon en av de få vinbönderna på Korsika som är biodynamiskt certifierade. Muriel Giudicellis vinmarker ligger i Campo Gallo, som är en historisk sub-region i Patrimonio. Här skapar kombination av grön och röd lera tillsammans med granit, skiffer och kalksten en mycket speciell jordmån där de lokala druvorna Vermentino och Nieluccio hittar sällsynt med energi och får ett personligt uttryck.

Idag har Muriels vinmarker växt till 10 hektar där hon lever och arbetar i totalt samspel med naturen. I vineriet jäser hennes viner med naturliga jäststammar och svavel används enbart varsamt vid buteljering. Hennes varsamma handlag ger verkligt självfulla viner i levande och naken stil som förmedlar både fräschör och flörtig medelhavskänsla. De röda vinerna smakar som en tidlös blandning av Frankrike och Italien medan hennes vita viner närmast kan liknas vid att slicka på en citrondränkt saltsten.

2018 Patrimonio Rouge

Druva: Nielluccio

Patrimonio Rouge görs på den lokala druvan Nielluccio som vissa hävdar av är en släktning till Sangiovese. Likheterna är många och precis som sin toskanska frände är Nielluccio en druva som i rätt händer skapar intensiva och lagringsdugliga viner. Muriels tolkning tar medelhavsdruvan till en helt ny dimension med extra växel både i elegans och aromatik. De djupa tonerna av mörka körsbär i kombination med örtighet och struktur lovar även många år av framgångsrik lagring. Det här är ett vin som på ett klart och tydligt sätt visar upp storheten med Korsikanska viner.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras därefter på gamla, stora burgundiska fat i 15 månader innan det buteljeras utan varken klarning eller filtrering.