Domaine Génot-Boulanger

Frankrike

2021 Meursault ’Clos du Cromin’
949 kr · Nr. 77672

SLUTSÅLD

BOURGOGNE

Bourgogne är utan konkurrens vinvärldens mest erkända ursprung och för att fullt ut förstå vinerna och regionen måste du ha svart bälte i vinkunskap. Härifrån kommer flertalet av världens mest eftersökta viner och 99 % av alla professionella vinälskare sätter Bourgogne som den främsta adressen för vin.

Regionen ligger i östra Frankrike och och har en mycket lång vinhistoria. Redan på 300-talet var Beaune ett högsäte för vinodling och Bourgogne har munkarnas historiska arbete med klassificering och vård av vinmarkerna att tacka för idag. Det odlas flera olika druvor i Bourgogne men de främsta är Pinot Noir för de röda viner och Chardonnay för de vita. Generellt kan man säga att alla som gör vin på Chardonnay eller Pinot Noir utanför Bourgognes gränser försöker efterlikna vinerna härifrån så mycket de kan. Bourgogne är med andra ord originalet men dessvärre ett unikum som inte går att kopiera.

Pinot Noir anses vara världens mest svårodlade druva då den är genetiskt instabil och känslig för röta och frost då den mognar tidigt och har tunt skal. Resultatet ger finessrika, rödfruktiga viner som dessutom är ohyggligt lagringsdugliga. Chardonnay är relativt neutral i sin stil och betydligt enklare att odla. Här spelar vinmakning och Bourgognes kalkrika jordar en stor roll som pushar fruktsyran och lagringskapaciteten i vinerna.

Dölj

Läs mer

Génot-Boulanger grundades år 1974 och drivs sedan år 2008 av Guillaume och Aude Lavollée som är fjärde generationens vinmakare. Domänen har 22 hektar ekologiskt skött vinmark spritt över 30 olika appellationer, från Chambolle-Musigny i norr till Mercurey i söder. Detta gör Génot-Boulanger till en av de få familjeegendomarna i Bourgogne som kan producera vin från en stor mångfalld terroir och samtidigt ha full kontroll över vinmarkerna.

Génot-Boulanger gick länge under Bourgognenördarnas radar, men efter paret Lavollée tog över rodret har egendomens buteljeringar blivit eftertraktade juveler världen över. Guillaume anser att det hårda arbetet sker ute i vinmarkerna medan källararbetet är mer försiktigt och avskalat där inga vita viner får bâtonnage och användandet av nya fat aldrig överstiger mer än 20 procent.

Domaine Génot-Boulanger tillhör den lilla skara av producenter i Bourgogne som lyckas med bedriften att göra viner som är goda att dricka direkt, men även kan lagras i decennier. Vi fullkomligt älskar stilen och oavsett färg bjuds det alltid på finess, spänst och mineralitet i kombination med ett sjuhelsikes djup.

2021 Meursault ’Clos du Cromin’

Druvor: 100 % Chardonnay

Clos du Cromin är en lieu-dit på 1,42 hektar med sydöstlig exponering. Den inmurade vingården ligger i norra delen av Meursault, vid gränsen mot Volnay och har länge varit planterad med både blå och gröna druvor. Génot-Boulangers vinstockar ligger i den lägre delen av sluttningen där jordmånen är rik på lera.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, pressas i hela klasar och jäser med naturlig jäst utan svavel på ekfat. Vinet lagras 12 månader på fat varav 10-15 % ny ek och buteljeras ofiltrerat efter 6 månader på ståltank.

Servering: På karaff vid cirka 12 °C.
Korka upp nu eller inom 20 år