DOMAINE DU CROS

Frankrike

Marcillac ”Le Cros”
159 kr · Nr. 92321

Beställ här

Domaine du Cros är en fjärde generationens familjeegendom som drivs av Philippe Teulier tillsammans med sonen Julien Teulier. De har 22 hektar vingårdsmark och är den absolut viktigaste fristående producenten i hela appellationen.

Marcillac har en lång vinhistoria och redan på 1000-talet anlade munkar vingårdar här. Dessvärre drabbades området hårt av phylloxeran mot slutet av 1800-talet och många vinbönder lämnade då sina vingårdar för att finna lyckan i Paris. Mycket har hänt sedan dess och idag har många flyttat tillbaka till sydvästra delen av Frankrike för att åter producera de röda vinerna från Marcillac

Domaine du Cros vingårdar ligger på 450 meters höjd och är placerade på Haut de Coteau’s bergssluttningar runt byn Clairvaux. Det är mycket brant vinmark så många av gårdarna är terrasserade. Jordmånen består av en järnrik lera med inslag av kalksten som kallas för ”Rougier”.

Över 90% av allt vin som produceras i Marcillac är rött. Domaine du Cros gör enbart rött vin (och lite rosé) och alla vingårdar är planterade med druvsorten Fer Servadou, som lokalt går under namnet Mansois. I vineriet sker arbetet på klassiskt manér med lagring på ståltank, stora gamla ekfat och fat av kastanj.

Familjen Teulier gör Fer Servadou i en Cabernet Franc-lik stil som smakar så där rustikt, härligt superfranskt. De kombinerar den solkyssta frukten med fräschör och mineralitet vilket gör att vinerna med lätthet både dricks på egen hand eller till en uppsjö av matkreationer.

Marcillac ”Les Cros”

Druvor: Fer Servadou

”Le Cros” är Domaine du Cros (och vårt) husvin och frukten kommer från 25 år gamla vinstockar. Fer Servadou (Mansois) dominerar odlingarna i Marcillac och den fullkomligt älskar de kalkrika jordarna. Druvan har mörkt skal och ger något rustikare viner i mörk färg som ofta har lite rökiga och peppriga inslag. Just de egenskaperna gör även druvan till en bra salt-och-peppar-komponent och återfinns därför ofta som blanddruva i vinerna från Madiran, Béarn och Fronton.

När man läser ovanstående text är det lätt att föreställa sig viner som är tuffa och svåra i sin stil. Det stämmer i många fall men Domaine du Cros lyckas klä in druvans rustika karaktär i sidenlakan och resultatet blir en betydligt mer mjuk och silkig upplevelse än vad man någonsin kunde föreställa sig. Exakt så här tänker vi oss att trolldrycken smakar i Asterix.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Maceration i 21 dagar och lagring på ståltank. Buteljeras året efter skörd.

Servering: Direkt från flaska vid cirka 16 °C.
Drick nu eller inom 5 år.