Domaine du Cros

Frankrike

2022 Cros’Roc
179 kr · Nr. 92278

Beställ här

Domaine du Cros är en fjärde generationens familjeegendom som drivs av Philippe Teulier tillsammans med sonen Julien Teulier. De har 22 hektar vingårdsmark och är den absolut viktigaste fristående producenten i hela appellationen.

Marcillac har en lång vinhistoria och redan på 1000-talet anlade munkar vingårdar här. Dessvärre drabbades området hårt av phylloxeran mot slutet av 1800-talet och många vinbönder lämnade då sina vingårdar för att finna lyckan i Paris. Mycket har hänt sedan dess och idag har många flyttat tillbaka till sydvästra delen av Frankrike för att åter producera de röda vinerna från Marcillac

Domaine du Cros vingårdar ligger på 450 meters höjd och är placerade på Haut de Coteau’s bergssluttningar runt byn Clairvaux. Det är mycket brant vinmark så många av gårdarna är terrasserade. Jordmånen består av en järnrik lera med inslag av kalksten som kallas för ”Rougier”.

Över 90% av allt vin som produceras i Marcillac är rött. Domaine du Cros gör enbart rött vin (och lite rosé) och alla vingårdar är planterade med druvsorten Fer Servadou, som lokalt går under namnet Mansois. I vineriet sker arbetet på klassiskt manér med lagring på ståltank, stora gamla ekfat och fat av kastanj.

Familjen Teulier gör Fer Servadou i en Cabernet Franc-lik stil som smakar så där rustikt, härligt superfranskt. De kombinerar den solkyssta frukten med fräschör och mineralitet vilket gör att vinerna med lätthet både dricks på egen hand eller till en uppsjö av matkreationer.

2022 Cros’Roc

Druvor: Negrette & Fer Servadou

Cros’Roc är ett samarbete mellan vännerna Philippe Teulier (Domaine Du Cros) och Frédéric Ribes (Domaine Le Roc). Båda gör vin från Marcillac och med vinet Cros’Roc blandas Fer Servadou från Domaine du Cros med Negrette från Domaine Le Roc. Resultatet ger ett grillvin i solkysst, men slank kostym och vinet är som gjort för all örtmarinerad mat tillagad över en bädd av glöd.

Servering: Direkt från flaska vid cirka 14 °C.
Drick nu eller inom 8 år.