Domaine du Bel Air

Frankrike

2021 Les Vignt Lieux Dits
249 kr · Nr. 71509

Beställ här

LOIRE

Loiredalen är ett av Frankrikes mest dynamiska vinområden och utan tvekan den region som står för mest mångfald. Längs den drygt 100 mil långa floden som gett området sitt namn produceras i stort sett alla typer av vin. Mousserande, rött, vitt, rosé och sött där den gemensamma nämnaren stilistiskt, oavsett vintyp, är syra och fräschör.

Vindistriktet sträcker sig från Atlantkusten och delas in i de fyra underregionerna Nantes, Anjou-Saumur, Touraine och Centre.

Vid Atlantkusten hittar man området Nantes och här produceras skaldjursvänliga viner på druvan Melon de Bourgogne i Loiredalens västligaste appellation Muscadet. Här kombineras det friska, maritima klimatet med granitrika jordar och skapar lågalkoholhaltiga och syradrivna viner med en markerad mineralitet samt komplexitet.

I Anjou-Saumur tillverkas vin i alla stilar. Jordmånen här är består av krita och kalksten vilket hjälper till med dräneringen och ger vinerna sin stiltypiska höga och friska syra. Chenin Blanc är den dominerande gröna druvan och ger viner med fantastiska syranivåer och lagringsduglighet. Den är mångfacetterad och vare sig det handlar om torrt, halvtorrt, sött, stilla eller bubblande vin är Chenin Blanc en druva att räkna med. De röda vinerna görs främst på Cabernet Franc (Breton) och är örtiga och rödfruktiga av elegant snitt med bra struktur och läskande syra.

Touraine utgör områdets mittparti och på den södra sidan om floden hittar vi byn Chinon. Jordarna i Chinon utgörs till stor del av den porösa kalkstenen tuffeau vilket ger Cabernet Franc som odlats här en imponerande lagringsduglighet.

Längst in i landet ligger Centre som framförallt är berömt för appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé. Här produceras aromatiska vita viner på Sauvignon Blanc och eleganta röda på Pinot Noir.

Dölj

Läs mer

För den inbitne Loirenörden behöver Domaine du Bel Air från Benais ingen närmare presentation. Domänen anses med all rätt som Bourgeuils främsta och Pierre Gauthier som tog över efter sin far år 1979 räknas som en pionjär för hela regionen.

Idag sköts operationen av sonen Rodolphe tillsammans med Pierre och arbetet följer familjens tidigare tradition. Jordbruket sköts ekologiskt och i källaren är receptet avstjälkade druvklasar, naturliga jästsvampar, lång kall jäsningsprocess och fostran på gamla fat.

Gillar du som oss tidlös och elegant Cabernet Franc av den gamla skolan gillar du Domaine du Bel Air.

2021 Bourgeuil ’Les Vignt Lieux Dits’

Druvor: 100 % Cabernet Franc

Frukten till vinet kommer från ekologiskt certifierade vinmarker med sydlig exponering. Jordmånen utgörs av kalkrik lera och vinstockarna har en snittålder på 40 år.

Vinifikation: Druvor skördas för hand, avstjälkas och jäser kallt och länge med naturliga jäststammar på stora gamla fat. Vinet lagras därefter på gamla fat i 12 månader och buteljeras utan klarning eller filtrering.

Servering: På karaff vid cirka vid cirka 16 °C.
Drick nu eller inom 20 år.