DOMAINE DE CHEVILLARD

Frankrike

2019 Jacquère ”Apremont”
289 kr · Nr. 51328

Beställ här

SAVOIE

Savoie ligger i den östra delen av Frankrike, söder om Genèvesjön vid gränsen mot Schweiz och är en av Frankrikes mest spännande vinregioner. Idag produceras högklassiga alpviner här som är ljusår ifrån industriell och billig after ski-dricka.

Vägen till internationell uppmärksamhet har inte varit någon enkel resa. Regionens geografi är minst sagt unik, med en stor mängd dalar som fragmenterar landskapet och gör det svårt att få ett helhetsgrepp över området. Istället för att ha en vinnande vinformel hittar man istället nyckeln till Savoies framgång i kombinationen av svalt klimatet och unika druvsorter.

De flesta viner i Savoie görs på gröna druvor, där Jacquère, Altesse och Roussanne är de viktigaste. På den röda sidan är det Mondeuse, Gamay och Pinot Noir som ligger bakom de mest intressanta vinerna. Här finns en stor del druvsorter som i princip bara odlas i regionen och som i den rätta vinbondens händer kan förvandlas till helt fenomenala vinupplevelser.

I Savoie hittar man mineraldrivna, transparenta och fjäderlätta vita viner som med ålder utvecklas till intensiva och honungskrämiga mästerverk. De röda vinerna är heller inte att förglömma och pendlar mellan att vara josiga energiknippen till betydligt mer rustika och kryddiga byggen.

Dölj

Läs mer

När vi provade vinerna från Domaine de Chevillard första gången blev vi helt överväldigade. Vinmakaren Matthieu Goury är verkligen ett levande bevis på hur man förvaltar regionens enorma potential. Vinerna är traditionella och samtidigt livfulla och energirika i sin stil. Det smakar väldigt mycket POMPETTE och Matthieu Goury är utan tvekan en av Savoies främsta.

Född och uppväxt in i en familj av vinodlare i byn Chevillard, tog han över familjens egendomar 2016 efter arbete i bland annat Australien och Kanada. Familjen Goury har verkat länge i området med ett ekologiskt och hållbart jordbruk i symbios med vinmarkernas biologiska mångfald. Liksom väldigt många duktiga vinmakare hävdar så görs vinet i vingården och inte i vineriet. Stor del av Matthieus tid består med andra ord av hårt arbete i dom branta sydliga och sydvästsluttande vinmarkerna med jordar av märgel och kalk.

Matthieu brukar nu 10 hektar i hjärtat av Combe de Savoie, i byarna Saint Pierre d’Albigny och Saint Jean de la Porte. Dom lokala druvorna är givna; Mondeuse, Altesse och Jacquère men också Gamay, Pinot Noir och Chardonnay odlas. Vinifikation sker på samma sätt för alla viner med naturlig jäst, lagring i gamla fat (tonneaux) och därefter ett års vila på flaska.

2019 Jacquère ”Apremont”

Druva: Jacquère

Apremont är en av Savoies mest berömda Cru och vinerna härifrån blir alltid mer långlivade. Matthieus vinmarker är packade med vit kalksten och vinstockarnas ålder sträcker sig från 20 år upp till 100 år. Jacquère Apremont är en lagringsduglig pjäs där ett par år i källaren kommer bjuda på en behaglig överraskning.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och pressas därefter i en antik vertikalpress från Champagne. Musten jäser med naturlig jäst på gamla fat och lagras 11 månader på gamla 225 liters fat.