Domaine Champalou

Frankrike

2022 Vouvray
241 kr · Nr. 50059

Beställ här

LOIRE

Loiredalen är ett av Frankrikes mest dynamiska vinområden och utan tvekan den region som står för mest mångfald. Längs den drygt 100 mil långa floden som gett området sitt namn produceras i stort sett alla typer av vin. Mousserande, rött, vitt, rosé och sött där den gemensamma nämnaren stilistiskt, oavsett vintyp, är syra och fräschör.

Vindistriktet sträcker sig från Atlantkusten och delas in i de fyra underregionerna Nantes, Anjou-Saumur, Touraine och Centre.

Vid Atlantkusten hittar man området Nantes och här produceras skaldjursvänliga viner på druvan Melon de Bourgogne i Loiredalens västligaste appellation Muscadet. Här kombineras det friska, maritima klimatet med granitrika jordar och skapar lågalkoholhaltiga och syradrivna viner med en markerad mineralitet samt komplexitet.

I Anjou-Saumur tillverkas vin i alla stilar. Jordmånen här är består av krita och kalksten vilket hjälper till med dräneringen och ger vinerna sin stiltypiska höga och friska syra. Chenin Blanc är den dominerande gröna druvan och ger viner med fantastiska syranivåer och lagringsduglighet. Den är mångfacetterad och vare sig det handlar om torrt, halvtorrt, sött, stilla eller bubblande vin är Chenin Blanc en druva att räkna med. De röda vinerna görs främst på Cabernet Franc (Breton) och är örtiga och rödfruktiga av elegant snitt med bra struktur och läskande syra.

Touraine utgör områdets mittparti och på den södra sidan om floden hittar vi byn Chinon. Jordarna i Chinon utgörs till stor del av den porösa kalkstenen tuffeau vilket ger Cabernet Franc som odlats här en imponerande lagringsduglighet.

Längst in i landet ligger Centre som framförallt är berömt för appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé. Här produceras aromatiska vita viner på Sauvignon Blanc och eleganta röda på Pinot Noir.

Dölj

Läs mer

Inom släkten Champalou har arbetet som vinbonde gått i arv sedan urminnes tider; i hela 12 generationer för att vara exakt. Den moderna historien tar dock sin början först år 1983 när Catherine och Didier Champalou planterade 0,5 hektar Chenin Blanc i Vouvray och tre år senare genomförde sin första skörd.

Respekt för mark och natur har alltid varit extremt viktigt för familjen Champalou. De har sedan start arbetat med hållbara jordbruksmetoder för att få hälsosamma ekosystem i sina vingårdar och är medlemmar i Terra Vitis.

Idag har Champalou 21 hektar vinmark och äldsta dottern Céline har tagit över arbetet i källaren medan pappa Didier fortfarande jobbar hårt ute i vingårdarna. Efter examen i vitikultur och oenolgi skaffade sig Céline erfarenhet genom arbete i Nya Zeeland, Sydafrika, Languedoc, Korsika och Kanada innan hon återvände hem till Vouvray år 2006.

Domaine Champalous Vouvray är ett vin som bjuder på allt vi älskar med Chenin Blanc som växt upp i kalkrik tuffeau-jord. Det är ett läskande och kristallklart vin vars drickvänlighet för våra tankar till en barnförbjuden variant av Pippi Långstrumps sockerdricksträd. Vinet är även en ytterst matvänlig pjäs som lirar kanon med allt från smörstekta pilgrimsmusslor och

2022 Vouvray

Druvor: Chenin Blanc

Druvor kommer från vinstockar planterade i jordar rika på lera och kalk i Vouvray.

Vinifikation: Druvor jäser med naturliga jäststammar på ståltank. Vinet lagras därefter 11 månader på sin jästfällning.

Servering: Direkt från flaska vid cirka 10 °C. Drick nu eller inom 10 år.