CORTES DE CIMA

2020 Charminé Tinto
199 kr · Nr. 92566

SLUTSÅLD

Cortes de Cima drivs sedan år 2020 av Anna Jørgensen, dotter till Carrie och Hans Jørgensen, som köpte gården i slutet på 80-talet. Anna representerar den nya generationen vinmakare och ansvarar både själva vinmakningen och arbetet ute i vingårdarna. Efter studier och 10 årgångars arbete i USA, Australien, Nya Zealand och senast hos Stephan Ogier i Cote-Rotie, så inleddes ett nytt kapitel för Cortes de Cima. Fokus ligger idag på ekologisk, biodynamisk och regenerativ odling vilket ger druvmaterial där ursprunget verkligen får föra sin talan.

Egendomen är ekologiskt certifierad sedan 2022 och det är rejält med vinmark att ta hand om. Sedan Anna tog över år har hon minskat vingårdsarealen från 240 till 120 hektar och tanken är att det ska bli ännu mindre för att underlätta arbetet med biodynamisk odling.

Historien började dock redan år 1988 när Annas föräldrar Carrie och Hans föll för den nedgångna och övergivna gården Cortes de Cima i Alentejo i södra Portugal. Området påminde Carrie om hennes uppväxt i Kalifornien och Hans blev trollbunden av landskapet och medelhavssolen. Paret började genast att plantera vingårdar och förutom de mer regiontypiska gröna druvorna valde paret att plantera Syrah. Utöver vinodlingar rymmer gården även olivlundar, korkekar, skog, får och andra vilda djur. Tillsammans frodas dessa i ett harmoniskt ekosystem där alla olika delar gynnas av varandra.

Cortes de Cima praktiserar låg till ingen bevattning alls för att rankorna ska bli motståndskraftiga för torka. Mellan vinrankorna växer vildgräs och blommor för att bidra till insektsliv och pollinering, men också för att hjälpa markerna på traven med att behålla vatten. Vingårdarna ligger på 700 meters höjd och druvorna skördas extra tidigt för att behålla den otroliga fräshören landskapet bidrar med.

I vineriet gäller avskalad vinmakning och med hjälp av gravitation kan man minimera den mänskliga påverkan. För att vinerna ska balanseras naturligt låter Anna vinerna lagras i gamla stora fat för att framhäva druvorna och deras unika terroir.

Kortfattat handlar Cortes de Cima om att skapa energirika viner i samklang med moder jord. Egendomen sätter verkligen Alentejo på kartan och deras rena, friska och livfulla viner har få utmanare på i regionen. Att Anna arbetat hos Ogier märks tydligt i Cortes de Cimas röda viner som i en blindprovning garanterat placerats som en Syrah från norra Rhône.

2020 Charminé Tinto

Druvor: 60% Syrah, 20% touriga franca, 10% trincadeira och 10% alicante bouschet.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturliga jäststammar varav 30 % i hela klasar. Vinet lagras därefter på en kombination av ståltankar och gamla fat.

Servering: Direkt från flaska vid cirka 15 °C
Korka upp nu eller inom 7 år.