ADEGA DE MONÇÃO

Portugal

2021 Alvarinho 250 ml
49 kr Nr · Nr 2825

Beställ här

Adega de Monção skiljer sig från övriga vinbönder vi jobbar med då produktionen är allt annat än småskalig. Vi är dock löjligt förtjusta i deras viner som vi gärna dricker iskalla, i stora klunkar och utan någon som helst eftertänksamhet.

Adega de Monção grundades år 1958 på initiativet av 25 vinbönder som slog sina påsar ihop. Kooperativet består idag av 1600 vinodlare som tillsammans brukar 1200 hektar vingårdsmark.

Allt druvmaterial kommer från det nordliga området Vinho Verde och vineriet ligger i Monção e Melgaço som är det absoluta hjärtat av vinregionen. Området har många likheter med den Spanska grannen Galicien och liksom där produceras här läskande, friska viner. Adega de Monçãos vita viner görs främst på de lokala druvsorterna Alvarinho och Trajadura medan deras roséviner och röda görs på druvorna Alvarelhão, Pedral och Vinhão

Adega de Monção är ett av Portugals bästa kooperativ och man hittar deras viner listade på lokala krogar över hela landet. Trots storleken lyckas man producera viner som smakar Vinho Verde på riktigt och tack vare storleken för en spottstyver.

När vi dricker viner från Adega de Monção förs våra tankar till en pärlande lemonad med läskande salt finish. Vi älskar när okomplicerade viner skänker så här mycket drickglädje

2021 Alvarinho

Druva: Alvarinho

2021 Alvarinho är en riktig energikick till vin och smakar som en pärlande lemonad på gravade citroner, vita persikor, päron och färska örter. Drick väl kylt direkt ur burk alternativt vinglas som aptitretare och pick-me-up eller till naturella skaldjur, boquerones, cruditéer med dipp, getostar, rökta räkor o.s.v. Listan kan göras lång på finfina matkompisar, men framförallt är det här ett vin som står stadigt på egna ben.

Servering: Ur burk eller glas vid cirka 9°C