CHÂTEAU DU HUREAU

Frankrike

2022 Saumur Blanc ”Argile”
239 kr · Nr. 70222

SLUTSÅLD

LOIRE

Loiredalen är ett av Frankrikes mest dynamiska vinområden och utan tvekan den region som står för mest mångfald. Längs den drygt 100 mil långa floden som gett området sitt namn produceras i stort sett alla typer av vin. Mousserande, rött, vitt, rosé och sött där den gemensamma nämnaren stilistiskt, oavsett vintyp, är syra och fräschör.

Vindistriktet sträcker sig från Atlantkusten och delas in i de fyra underregionerna Nantes, Anjou-Saumur, Touraine och Centre.

Vid Atlantkusten hittar man området Nantes och här produceras skaldjursvänliga viner på druvan Melon de Bourgogne i Loiredalens västligaste appellation Muscadet. Här kombineras det friska, maritima klimatet med granitrika jordar och skapar lågalkoholhaltiga och syradrivna viner med en markerad mineralitet samt komplexitet.

I Anjou-Saumur tillverkas vin i alla stilar. Jordmånen här är består av krita och kalksten vilket hjälper till med dräneringen och ger vinerna sin stiltypiska höga och friska syra. Chenin Blanc är den dominerande gröna druvan och ger viner med fantastiska syranivåer och lagringsduglighet. Den är mångfacetterad och vare sig det handlar om torrt, halvtorrt, sött, stilla eller bubblande vin är Chenin Blanc en druva att räkna med. De röda vinerna görs främst på Cabernet Franc (Breton) och är örtiga och rödfruktiga av elegant snitt med bra struktur och läskande syra.

Touraine utgör områdets mittparti och på den södra sidan om floden hittar vi byn Chinon. Jordarna i Chinon utgörs till stor del av den porösa kalkstenen tuffeau vilket ger Cabernet Franc som odlats här en imponerande lagringsduglighet.

Längst in i landet ligger Centre som framförallt är berömt för appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé. Här produceras aromatiska vita viner på Sauvignon Blanc och eleganta röda på Pinot Noir.

Dölj

Läs mer

Det historiska slottet Château du Hureau har tillhört familjen Vatan i generationer, men den moderna historien tog sin början först år 1987 när pappa George med sönerna Pascal och Philippe bestämde sig för att göra vin tillsammans. Mitt under arbetet med deras första årgång gick Pascal tragiskt bort i en bilolycka. Allt raserade för familjen men på något obegripligt sätt lyckades far och son jobba vidare och dessutom lyfta egendomen till absoluta toppskiktet i Saumur-Champigny. Idag delar Philippe Vatan på arbetet med sin äldsta dotter Agathe som är 6:e generationens vinodlare i familjen.

Château du Hureau har 20 hektar vingårdsmark med planteringar som sträcker sig över byarna Dampierre sur Loire, Souzay-Champigny och Saumur. Nästan all areal upptas av Cabernet Franc men några få plotter är planterade med Chenin Blanc. Den gemensamma nämnaren i markerna är den är porösa kalkstenen tuffeau som ger lagringsdugliga viner med en imponerande mineralitet. Sedan tidigt 2000-tal har man haft en naturlig syn på vingårdsarbetet och sedan år 2009 är alla viner biodynamiskt certifierade.

​Första gången vi drack Château du Hureau satt vi på en obskyr medeltidsrestaurang i Saumur och vi blev helt överväldiga av vinerna. De röda bjöd på mogen, puristisk Cabernet Franc-frukt med kalkig mineralitet och de vita visade upp en cidrös och lagringsduglig sida av Chenin Blanc. Château du Hureau gör tidlösa viner som är mer i ropet än någonsin.

2022 Saumur Blanc ”Argile”

Druvor: Chenin Blanc

Saumur-Champigny är utan tvekan ett rödvinsland och större delen av Vatans vinmarker är planterade med just Cabernet Franc. Lyckligtvis har familjen några få plotter av Loiredalens främsta gröna druva, Chenin Blanc, och från fyra av dessa kommer frukten till Argile. Vinrankorna har en snittålder på 30 år och kvaliteten på druvorna i kombination med Vatans handpåläggning gör att vi innerligt hoppas på en expansion av Chenin Blanc-planteringar.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras 12 månader på ståltank och stora gamla fat.

Servering: Direkt från flaska vid cirka 12 °C.
Korka upp nu eller inom 10 år