Bordeaux är ett ursprung som närmast fallit i glömska hos de nyfrälsta vindrickarna och regionen förknippas ofta med allt som är osympatiskt med vin. Våra strupar har däremot alltid törstat för viner från detta historiska område och vi ser en renässans pågå med en ny generationen vinbönder i spetsen som inte tar hänsyn till pristrissande kostymgubbar.
Med det här i bakhuvudet blev vi extremt glada när restaurangräven Helena Zubaczek hörde av sig i våras för att tipsa om en producent från högra stranden hon tyckte att vi skulle prova. Det rörde sig om två syskon från Sverige som ärvt en vingård tillsammans med sin franske kusin och redan efter första sniffet förstod vi att det var något unikt i glaset.
Château de la Vielle Chapelle håller till i Lugon-et-l’Île-du-Carnay i hjärtat av Gironde vid floden Dordognes strandkant. Domänen drivs sedan år 2006 av Frédéric och Fabienne Mallier och familjens vingårdar upptar 9 hektar. Fokus ligger på arbetet i vinmarkerna där allt sköts i samklang med moder jord och egendomen är både ekologiskt och biodynamiskt certifierad.
Biologisk mångfald är nyckeln till ekologisk vinodling och närheten till Dordogne förenklar arbetet genom att temperera och ventilera vinrankorna. I årtusenden har även floden avsatt sina sediment, vilket ger en fina och djupa lerjordar rika på organiskt material.
Château de la Vieille Chapelle utgörs av ett romerskt kapell från 1000-talet och familjens källare är byggd på kapellets gamla kyrkogård. Efter skörd för hand får musten jäsa med naturliga jäststammar och både vinifiering och lagring sker på tankar av cement. Buteljering görs utan klarning eller filtrering och med ytterst försiktig svavling.
2021 Château de la Vieille Chapelle
Druvor: 80 % Merlot, 20 % Cabernet Franc
Vieille Chapelle Rouge är inte en röd Bordeaux som smakar träplankor och blyerts. Istället bjuds vi här på ett livfullt och aromatiskt rött vin i frisk stil där saftiga svarta vinbär, syrliga bigaråer och viol blandas med färsk tobak och örtknippen
Vinifikation: Efter skörd för hand får musten jäsa med naturliga jäststammar och både vinifiering och lagring sker på tankar av cement. Vinet görs på Merlot och Cabernet Franc från 30 år gamla vinstockar och buteljering görs utan klarning eller filtrering med ytterst försiktig svavling.
Servering: Direkt från flaska vid cirka 15 °C.
Korka upp nu eller inom 10 år.