Chandon de Briailles

Frankrike

BOURGOGNE

Bourgogne är utan konkurrens vinvärldens mest erkända ursprung och för att fullt ut förstå vinerna och regionen måste du ha svart bälte i vinkunskap. Härifrån kommer flertalet av världens mest eftersökta viner och 99 % av alla professionella vinälskare sätter Bourgogne som den främsta adressen för vin.

Regionen ligger i östra Frankrike och och har en mycket lång vinhistoria. Redan på 300-talet var Beaune ett högsäte för vinodling och Bourgogne har munkarnas historiska arbete med klassificering och vård av vinmarkerna att tacka för idag. Det odlas flera olika druvor i Bourgogne men de främsta är Pinot Noir för de röda viner och Chardonnay för de vita. Generellt kan man säga att alla som gör vin på Chardonnay eller Pinot Noir utanför Bourgognes gränser försöker efterlikna vinerna härifrån så mycket de kan. Bourgogne är med andra ord originalet men dessvärre ett unikum som inte går att kopiera.

Pinot Noir anses vara världens mest svårodlade druva då den är genetiskt instabil och känslig för röta och frost då den mognar tidigt och har tunt skal. Resultatet ger finessrika, rödfruktiga viner som dessutom är ohyggligt lagringsdugliga. Chardonnay är relativt neutral i sin stil och betydligt enklare att odla. Här spelar vinmakning och Bourgognes kalkrika jordar en stor roll som pushar fruktsyran och lagringskapaciteten i vinerna.

Dölj

Läs mer

Domaine Chandon de Briailles är ingen ny bekantskap för den inbitne Bourgogneälskaren. Egendomen grundades i Savigny-lès-Beaune på 1800-talet och var på tidigt 90-tal bland de första i hela Frankrike att börja arbeta ekologiskt. Domänen är biodynamiskt certifierad sedan år 2005 och den enorma respekten för naturen går hand i hand med deras hantverkmässiga viner.

Idag drivs Chandon de Briailles av det briljanta syskonparet Claude och Françoise de Nicolay som arbetar efter filosofin att vinet görs i vingården. Alla vinrankor, oavsett ålder eller appellation, omhändertas med stor omsorg och med kunskap som grundas i en lång tradition. Resultatet ger druvor packade med energi som i sin tur förädlas till livfulla och puristiska viner.

I vineriet är det gamla skolans regler som gäller med jäsning i hela klasar och lagring på stora gamla fat. Slutresultat blir personliga viner med rejäl fräschör som kan lagras i flera år, men även drickas redan i ung ålder. Det är seriöst, silkigt, linjärt, strukturerat och lekfullt på samma gång.

2021 Savigny-lès-Beaune ’Aux Fournaux’

Druvor: Pinot Noir

60-åriga vinstockar, biodynamiskt skött mark, minutiös skörd, försiktig vinmakning, helklasjäsning och gamla fat. Det är receptet bakom det strålande ”instegsvinet” Aux Fournaux som baseras på frukt från 2 hektar vinmark Savigny-lès-Beaune. Det här är röd Bourgogne helt i vår smak där en årgångstypisk solkysst kärna mixas med lager av röda bär och blir till en mineraldriven cocktail i läskande (och lättdrucken) stil.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Jäsning sker i hela klasar på betong och ståltank. Lagring sker på gamla 228 liters fat i 18 månader.

Servering: Direkt från flaska vid cirka 14 °C
Korka upp nu eller inom 10 år

Chandon de Briailles

2021 Savigny-lès-Beaune ’Aux Fournaux’
679 kr · Nr 79689

Beställ här