CASTELL'IN VILLA

Italien

2019 Chianti Classico
249 kr · Nr. 94979

Beställ här

TOSKANA

Toskana ligger i centrala Italien och i de norra delarna mellan Florens och Siena hittar man områdets mest kända ursprung; Chianti Classico. Här är klimatet varmt men de böljande kullarna hjälper till att temperera vingårdarna.

Toskana är främst känt för sina röda viner och Sangiovese är både den överlägset mest planterade och bästa druvan. Den utgör grunden i många viner och utöver Chianti ligger den bakom det legendariska vinet Brunello di Montalcino. Sangiovese trivs ypperligt i jordarna som består av skiffer, lera, märgel och kalk och ger generellt örtiga viner med frisk, körsbärslik syra och markerad strävhet.

Internationella druvor som Merlot, Syrah och Cabernet Sauvignon är vanliga i Toskanas kustområde, där de oftast blandas med lokala druvsorter. På vitvinssidan hittar man bland annat druvorna Vernaccia, Trebbiano, Malvasia och Vermentino.

Dölj

Läs mer

Den medeltida egendomen Castell’In Villa är en av de äldsta i byn Castelnuovo Berardenga i Chianti och en av de mest berömda producenterna från området. När Principessa Coralia Pignatelli della Leonessa köpte ägorna år 1968 fanns där endast 1 hektar vinmark och hon har sedan dess utökat vingårdsarealen successivt. Hon valde att slopa användandet av gröna druvor, som var vanligt vid den här tiden, och utökade istället sina marker enbart med Sangiovese. Coralia har vigt sig liv åt agrikultur och utöver vindruvor förädlas både oliver och tryffel på hennes ägor.

Castell’In Villa har idag 53 hektar vingårdar och har gjort sig kända för att producera några av de mest traditionella och lagringsdugliga Sangiovesevinerna i hela världen. Det smakar som urtypisk Chianti ska smaka och Principessan låter alltid sina viner vila minst 6-12 månader på flaska för att balanseras och få en extra skjuts av komplexitet.

Vi älskar Sangiovese i det här eleganta och urtypiska uttrycket. Klassiskt men extremt aktuellt!

2019 Chianti Classico

Druvor: 100 % Sangiovese

Castell’In Villas ”husvin” är utan tvekan en av regionens mest äkta och traditionella uttryck. Här är receptet Sangiovese från gamla vinstockar som enbart får se lagring på gamla stora bottis. Resultatet ger ett kompromisslöst vin som inte döljer sig bakom några ekiga vaniljtoner utan lägger fram en kristallklar och elegant röd frukt med begynnande mognadstoner. Vinets strävhet avslöjar det italienska ursprunget och gör det till ett av de bästa matvinerna som finns.

Vinifikation: Druvorna avstjälkas och jäser med naturlig jäst på ståltank. Vinet lagras därefter minst 24 månader på stora gamla fat av typen botti och får sedan vila ytterligare 6 – 12 månader på flaska.

Servering: Slå vinet på karaff och servera vid cirka 16 °C. Drick nu eller inom 10 år.