ARNDORFER

Österrike

Rosé 1 liter
189 kr · Nr. 70261

Beställ här

NIEDERÖSTERREICH

Kamptal är en av Österrikes mest intressanta vinregioner och är belägen i den nordöstra delen av landet vid floden Kamp, en av Donaus bifloder. Det är ett svalt område med stor temperaturskillnad mellan dag och natt där kalla vindar reglerar temperaturen och tillåter en lång mognadsprocess. Resultatet ger viner med starka aromer och frisk syra som kan drickas både i sin ungdom eller på ålderns höst.

Områdets viktigaste gröna druvor är Grüner Veltliner och Riesling. På den blåa sidan hittar man Zweigelt, som är en framgångsrik korsning av druvsorterna Saint-Laurent och Blaufränkisch.

Arndorfers vingårdar och vineri ligger nära byn Strass im Strassertal som är ett av områdets bästa lägen tack vare väldigt gammal jordmån och ett unikt mikroklimat.

Dölj

Läs mer

Martin och Anna Arndorfer träffades år 2000 men långt innan dess var deras liv redan präglade av vin. Martin kommer från flera generationer av vinmakare och hans uppväxt tillbringades i familjens vinmarker och vineri. Anna kommer också från en välkänd vinfamilj, så man kan utan tvekan säga att vinet alltid varit en naturlig del av deras tillvaro.

Paret bestämde sig tidigt för att gå sin väg och hitta sitt eget uttryck i vinvärlden. Efter många år av resor och arbete från Australien till Kalifornien hamnade paret i Paris, där kontakten med autentiska och livfulla viner från Loire, Beaujolais och Jura helt förändrade deras syn på vin. Tillbaka i Kamptal bestämde sig Martin och Anna för att sluta kompromissa och satsa allt på råvaran för att kunna förmedla en så stark känsla av ursprunget som möjligt.

Parets viner kommer från egna vingårdar i Kamptal med en stor mångfald av klimat och exponering. All odling sker efter biodynamiska principer med en extrem respekt för att inte störa naturens gång. Den naturliga filosofin omfattar inte bara vinmarkerna utan genomsyrar allt arbete hos Arndorfer. Inga sulfiter används innan buteljering, musten manipuleras aldrig och alla viner jäser med naturliga jäststammar. Man använder sig heller inte av kyltekniker för att stabilisera vinet eller av filtrering.

Martin och Anna skapar med hjälp av sin kunskap och vinfilosofi helt unika viner som kombinerar komplexitet med klunkvänlighet. En läskande struktur återfinns i alla Arndorfers viner, samtidigt som de särskiljer sig tydligt med sina egna uttryck. Det här är kanske det mest personliga Österrike har att erbjuda och vinernas balans av tradition och innovation är minst sagt imponerande.

Rosé 1 liter

Druvor: Zweigelt

Rosé är en kategori som innefattar allt från spanskt Hubba-bubba-doftande vin till menlöst, grisrosa tjut från Provence. I många fall ses avsaknaden av karaktär som en positiv egenskap när det kommer till rosé, vilket egentligen är rätt märkligt. Varför inte i så fall beställa ett vitt vin istället?

Vi älskar rosa vin som lyckas kombinera drickvänlighet med personlighet. Arndorfers rosé smakar som en himmelsk cocktail på vildhallon, smultron, daggstänkta rosor och smältvatten från Alperna. Helt i vår smak alltså.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. 70 % av vinet kommer från direktpress och resterande del från skalkontakt. Vinet lagras på en blandning av ståltank och gamla fat. Huvudsaklig årgång är 2020, men även 2019 ingår. Vinet buteljeras utan klarning eller filtrering.

Servering: Direkt från flaska vid cirka 10 °C