ANTONIO CAMILLO

Italien

Tutti i Giorni Rosso 1 liter
209 kr · Nr. 55737

Beställ här

TOSKANA

Toskana ligger i centrala Italien och i de norra delarna mellan Florens och Siena hittar man områdets mest kända ursprung; Chianti Classico. Här är klimatet varmt men de böljande kullarna hjälper till att temperera vingårdarna.

Toskana är främst känt för sina röda viner och Sangiovese är både den överlägset mest planterade och bästa druvan. Den utgör grunden i många viner och utöver Chianti ligger den bakom det legendariska vinet Brunello di Montalcino. Sangiovese trivs ypperligt i jordarna som består av skiffer, lera, märgel och kalk och ger generellt örtiga viner med frisk, körsbärslik syra och markerad strävhet.

Internationella druvor som Merlot, Syrah och Cabernet Sauvignon är vanliga i Toskanas kustområde, där de oftast blandas med lokala druvsorter. På vitvinssidan hittar man bland annat druvorna Vernaccia, Trebbiano, Malvasia och Vermentino.

Dölj

Läs mer

Efter flera års arbete hos några av de mest prestigefulla egendomarna i Maremma kände Antonio Camillo år 2006 att det var dags att starta eget. Idag brukar han 6 hektar vinmark i sina gamla barndomstrakter i södra Toskana, nära gränsen till Lazio.

Antonio är en klassiskt skolad vinbonde och hans planteringar består av traditionella, lokala druvsorter. I hans hållbart skötta vingårdar får de gröna druvorna Vermentino, Trebbiano, Ansonica och Malvasia sällskap av Sangiovese, Ciliegiolo och Grenache.

I källaren är receptet naturlig jäst, kortare maceration och lagring på cement vilket ger en törtsläckande och perfekt solkyssta Toskanare som enligt oss är de perfekta bordsvinerna.

Vi har fått önskemål om just fler ”varje-dag-viner” och Antonio Camillos 1-liters vin Tutti i Giorni Rosso bör utan tvekan släcka den törsten. Det här är en ovanlig kategori av viner. Det är nämligen ett vin som man blir förälskad i på semestern i Toskana och som sedan visar sig vara exakt lika gott en vardagskväll hemma i Sverige.

2022 Tutti i Giorni Rosso

Druvor: Sangiovese och Ciliegiolo med en skvätt Grenache

Tutti i Giorni Rosso görs på den geniala blandningen Sangiovese och Ciliegiolo med en skvätt Grenache. Sangiovese och Grenache behöver nog ingen närmare presentation, men Ciliegiolo är nog en doldis för många. Druvan har odlats i århundraden i Maremma och namnet kommer från det italienska ordet för körsbär, vilket rimmar bra med druvans personlighetsdrag då den ger viner med en frisk syra som påminner om just syrliga körsbär. Ciliegiolo är även en nära släkting med Sangiovese och att blanda dessa två ger viner med hög klunkfaktor.

Vinifikation: Druvor plockas för hand och jäser med naturlig jäst. 12 dagars skalmaceration och 8 månaders lagring på cement.

Servering: Direkt från flaska vid cirka 14 °C.
Drick nu eller inom 5 år.