ADEGA DE MONÇÃO

Portugal

2022 Vinho Verde
129 kr · Nr. 53917

Beställ här

Adega de Monção skiljer sig från övriga vinbönder vi jobbar med då produktionen är allt annat än småskalig. Vi är dock löjligt förtjusta i deras viner som vi gärna dricker iskalla, i stora klunkar och utan någon som helst eftertänksamhet.

Adega de Monção grundades år 1958 på initiativet av 25 vinbönder som slog sina påsar ihop. Kooperativet består idag av 1600 vinodlare som tillsammans brukar 1200 hektar vingårdsmark.

Allt druvmaterial kommer från det nordliga området Vinho Verde och vineriet ligger i Monção e Melgaço som är det absoluta hjärtat av vinregionen. Området har många likheter med den Spanska grannen Galicien och liksom där produceras här läskande, friska viner. Adega de Monçãos vita viner görs främst på de lokala druvsorterna Alvarinho och Trajadura medan deras roséviner och röda görs på druvorna Alvarelhão, Pedral och Vinhão

Adega de Monção är ett av Portugals bästa kooperativ och man hittar deras viner listade på lokala krogar över hela landet. Trots storleken lyckas man producera viner som smakar Vinho Verde på riktigt och tack vare storleken för en spottstyver.

När vi dricker viner från Adega de Monção förs våra tankar till pärlande lemonad med läskande salt avslut. Vi älskar när okomplicerade viner skänker så här mycket drickglädje.

2022 Vinho Verde

Druva: Trajadura & Alvarinho

Vinho Verde görs på de lokala förmågorna Trajadura och Alvarinho som likt druvorna från den Spanska grannen Galicien ger energiknippen till vin i frisk stil. Vinet fullkomligt skriker av sitt ursprung och smaken för våra tankar till en lätt pärlande sommarlemonad på mogna citrusfrukter, fläder och havssalt.

Det här är vinet är klippt och skuret för  sommarmånaderna och passar lika bra som törstsläckare som till medelhavsinspirerade fisk- och skaldjurskreationer.

Servering: Direkt från flaska vid cirka 9°C