4 MONOS

Spanien

Uvas de la Sierra
199 kr · Nr. 56418

Beställ här

4 Monos har varit en del av vår portfölj ett bra tag nu och deras viner rankas som några av de mest lysande tolkningarna det nya Spanien har att erbjuda. Unika förutsättningar ger som bekant unika viner och de fyra vännernas ekologiskt skötta vingårdar nordväst om Madrid i
appellationen Vinos de Madrid ligger inne på den vinnande kombinationen riktigt gamla vinstockar och hög höjd.

Uvas de la Sierra är ett specialbuteljerat vin för POMPETTE på druvan Garnacha från 70 – 90 år gamla vinstockar som växer i jordar rika på sand och granit. De gamla rankorna skänker koncentration och mineralitet till vinet, medan vingårdarnas höjd på 800 meter över havet ger druvor med naturligt höga syranivåer.

Vi har alltid haft en rätt ansträngd relation till Garnacha, men det har egentligen aldrig varit druvans fel. Snarare har det berott på ursprunget eller vinmakaren att det rört sig om obalanserade alkoholbomber till vin med sötsliskig frukt. Uvas de la Sierra har tack och lov ingenting med den vintypen att göra utan speglar istället sitt ursprung med hjälp av druvans nakna och slanka språk. Det fullkomligt kittlar i munnen av stenig mineralitet och en krispig kompott på vildhallon, tranbär och bigarråer omsluts av läskande syror och färska örtknippen.

Ge gärna vinet lite luft och servera det svalt i stora kupor till traditionell spansk plockmat, salta hårdostar, feta charkuterier, variationer på fläsk eller till en klassisk ratatouille.

2022 Uvas de la Sierra

Druvor: 100 % Garnacha

Vinifikation: Druvorna skördades för hand och vinifieringen skedde med naturliga jäststammar och hela druvklasar i öppna ekliggare och betongkar. Vinet fick därefter vila 8 månader på gamla stora ekfat och hela processen genomsyrades av hantverksmässig och varsam hantering.

Servering: Ge vinet lite luft och servera vid cirka 14 °C.
Drick nu eller inom 5 år.