Paolo & Lorenzo Marchionni

Chianti Colli Fiorentini, TOSKANA

Italien

TOSKANA

Toskana ligger i centrala Italien och i de norra delarna mellan Florens och Siena hittar man områdets mest kända ursprung; Chianti Classico. Här är klimatet varmt men de böljande kullarna hjälper till att temperera vingårdarna.

Toskana är främst känt för sina röda viner och Sangiovese är både den överlägset mest planterade och bästa druvan. Den utgör grunden i många viner och utöver Chianti ligger den bakom det legendariska vinet Brunello di Montalcino. Sangiovese trivs ypperligt i jordarna som består av skiffer, lera, märgel och kalk och ger generellt örtiga viner med frisk, körsbärslik syra och markerad strävhet.

Internationella druvor som Merlot, Syrah och Cabernet Sauvignon är vanliga i Toskanas kustområde, där de oftast blandas med lokala druvsorter. På vitvinssidan hittar man bland annat druvorna Vernaccia, Trebbiano, Malvasia och Vermentino.

Dölj

Läs mer

Paolo och Lorenzo Marchionni håller till i Vigliano, en liten by sydväst om Florens, belägen på de berömda Colli Fiorentini, några av världens vackraste kullar. Hit bland vinrankor, vilda skogar och olivträd flyttade familjen Marchionni 1978 då Paolo och Lorenzos föräldrar bestämde sig för att lämna staden bakom sig flytta ut till landet där den djupa kärleken för jordbruket tog över. Knappt 20 kilometer från Florens centrum hittade familjen en plats som hade bevarats helt fritt från kemiska preparat i generationer tack vare dom lokala böndernas ihärdiga arbete.

Idag brukar Marchionni sju hektar på ett traditionellt vis med totalt fokus på rankans och jordens naturliga behov. Jordmånen består av kalk, sand och lera tillsammans med den berömda skifferjorden galestro som kännetecknar Toskanas bästa vingårdar. De branta sluttningarna tillsammans med den påtagliga temperaturskillnaden mellan natt och dag skapar förutsättningar för precisa och expressiva viner där kärlek uppstår vid första klunken!

Trots att Marchionnis vingårdar ligger mitt i den berömda appellationen Chianti Colli Fiorentini bestämde dom sig tidigt för att inte arbeta under dess paraply. Detta har gett bröderna möjligheten att kunna följa ursprungets unika rytm istället för att anpassa sig efter ett regelverk som oftast stjälper snarare än hjälper.

Vi är enormt glada att erbjuda Marchionnis viner som bjuder på en unik kombination av elegans, finess och drickvänlighet. Det här är utan överdrift något av det smaskigaste italienska vi druckit. Bravo Marchionni!

Viner

RossoVigliano

100 % Sangiovese

RossoVigliano är en hyllning till Marchionnis unika terroir och är en kombination av druvor från olika små vingårdar där en del rankor planterades redan för 30 år sedan. Druvorna skördas vid olika tidpunkter och resulterar i en uttrycksfull Sangiovese som är minst sagt förförisk i sina nyanser. Det finns en lätthet och renhet i frukten samtidigt som djup och energi imponerar vid varje klunk. Detta är en Sangiovese med många sidor som lämpar sig lika bra vid kontemplation som fest.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst på betong. Vinet lagras på betong i 15 månader och buteljeras utan klarning eller filtrering. Därefter lagras vinet ytterligare 4 månader på flaska.

Producenter

Frankrike

ALSACE
Domaine Pierre Weber

Husseren-les-Châteaux

BEAUJOLAIS
Clotaire Michal

Saint Etienne La Varenne

Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SAVOIE
Domaine de Chevillard

St Pierre d'Albigny

Marie & Florian Curtet

Serrieres en Chautagne

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE
Domaine Gallety

Côtes du Vivarais

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

Dirupi

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

OD

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Paolo & Lorenzo Marchionni

Chianti Colli Fiorentini

Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

Adegas Saiñas

Ribeira Sacra

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal