OD

La Morra, PIEMONTE

Italien

PIEMONTE

Piemonte ligger i nordvästra Italien med Alperna som fondvägg och blir översatt till svenska ”vid bergets fot”. Det böljande området är minst sagt sagolikt med sina dimtäckta vingårdar och medeltida byar. Utöver den legendariska vita Albatryffeln och det nästan lika legendariska pålägget Nutella hittar vi även här några av världens mest eftertraktade viner.

Klimatet i Piemonte är av svalare karaktär vilket ger druvor här en lång hängtid på rankorna med gott om tid att mogna. Det kuperade landskapet och olikheter i jordar och mikroklimat gör att vingårdslägen i området har helt olika förutsättningar. Av den anledningen läggs här, precis som i Bourgogne, väldigt stor vikt på ursprung ner på vingårdsnivå.

Piemonte är framförallt berömt för sina röda viner och då kanske främst för de långlivade Barolo- och Barbarescovinerna på druvan Nebbiolo. Andra blå druvor som används flitigt vid vinproduktion är Dolcetto och Barbera. På den vita sidan är druvorna Cortese och Arneis mest kända tillsammans med Moscato som utgör basen i de lätt pärlande söta vinerna från Asti.

Dölj

Läs mer

OD är ett negociantprojekt vi har sprungit på som faller oss helt i smaken! Grundaren heter Francesco Versio och är en ung och otroligt lovande vinmakare. Idén grundar sig i att göra lättdruckna viner som kan förtäras på daglig basis från Piemonte för en billig peng. Något vi uppskattar men inget häpnadsväckande i sig. Vad som gör projektet intressant är hur han förvaltar arvet av 1990-talets Piemonte som präglades av Barolo Boys, Parker, ”internationella druvor”, USA och överfatad Barolo. Vinerna han producerar är delvis på druvor som hade sin storhetstid under denna era och som idag har tappat sin status nästan helt. Hela idén är att skapa blends på internationella druvor (Chardonnay, Viogner, Syrah) med en piemontesisk touch, vilket en gång i tiden var själva idén men nu i en godare och slankare version.

I och med att Amerika blev storkonsument av Piemonte under den här tiden så blev det populärt bland vissa vinmakare att plantera icke typiska druvor för regionen för att stilla den hungrande sötfruktiga kommersen. Piemonte som traditionellt sett är en druvtypisk vinregion där man gärna inte blandar en massa och tiden måste sätta sitt avtryck, blev tvungna att anpassa sig till vad som faktiskt gick att sälja till de smått respektlösa amerikanarna. Men som alltid har historien sin gång och pendeln slår över och i detta fall, enligt vår mening, till det bättre. Mer fokus på att knyta an till sitt ursprung och (vin)tradition men med erfarenhet och välbehövliga uppdateringar. Här kommer Francesco in!

2012 tog han över rollen som vinmakare på legendariska Bruno Giacosa för att sedan 2017 axla samma roll hos Luigi Oddero i La Morra. Utöver det så har Francesco gjort en Barbaresco under egen etikett sedan 2013, dock i försvinnande liten produktion. Vi är extremt glada att få erbjuda vinerna från Francescos nutidshistoriska projekt OD, som är en fantastisk uppvisning i piemontesisk drickglädje.

Viner

Vino Bianco

Chardonnay, Viognier

Vino Bianco baseras på ekologiskt odlade druvor från vinmark runt om i La Morra. Francesco skapar här ett otroligt rent och uppfriskande uttryck på druvor som är allt annat än ursprungstypiska för regionen. Vinet baseras på 70 % Chardonnay som i rätt händer har för vana att spegla sitt ursprung. Här bidrar den med mineralitet och syra medan den resterande delen som utgörs av Viognier tillför rondör och floral finess.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst och en lagom skjuts skalkontakt. Därefter lagras vinet 6 månader på en blandning av ståltank och cement.

Vino Rosso

Dolcetto, Barbera, Syrah

Vino Rosso baseras på den på pappret något skeva blandning Dolcetto, Barbera och Syrah. Hade vi fått motsvarande blend upphälld på VinItaly 2007-2019 så hade vi antagligen tackat nej tack och lämnat vinbonden på studs. Men inte denna gång.

Francescos vision lyser igenom direkt när man stoppar näsan i glaset och det är uppenbart att det här är ett vin man vill dricka mycket av och ofta. Alla tre druvorna älskar La Morras kalkrika jordar och kombinationen av yppig Dolcetto, koncentrerad Barbera och strukturerad Syrah är briljant.

Vinifikation: Druvor skördas för hand och jäser med naturlig jäst. Vinet lagras därefter 6 månader på en blandning av ståltank och cement.

Producenter

Frankrike

ALSACE
Domaine Pierre Weber

Husseren-les-Châteaux

BEAUJOLAIS
Clotaire Michal

Saint Etienne La Varenne

Domaine Chapel

Régnié-Durette

BORDEAUX
Domaine Uchida

Cissac-Médoc

Domaine de Galouchey

Beychac-and-Caillau

Château Cantelaudette

Graves de Vayres

CHAMPAGNE
Domaine les Monts Fournois

La Grande Montagne

Cazé-Thibaut

Chantillon Sur Marne

Tarlant

Oeuilly

Michel Gonet

Le Mesnil-Sur-Oger

LANGUEDOC
Maxime Magnon

Corbières

Clos Marie

Pic Saint Loup

NORMANDIE
Domaine Lesuffleur

La Folletière-Abenon

NORRA RHÔNE
Domaine Rouchier

Saint-Joseph

Emmanuel Darnaud

Crozes-Hermitage

PROVENCE
Myrko Tépus

Esparron de Pallière

SAVOIE
Domaine de Chevillard

St Pierre d'Albigny

Marie & Florian Curtet

Serrieres en Chautagne

SUD-OUEST
Louis Roque

Souillac

SÖDRA RHÔNE
Domaine Gallety

Côtes du Vivarais

Grekland

SANTORINI
Vassaltis

Vourvoulos

Italien

ABRUZZO
De Fermo

Loreto Aprutino

LIGURIEN
Maixei

Dolceacqua

LOMBARDIET
Marco Ferrari

Valtellina

Dirupi

Valtellina

PIEMONTE
Quazzolo

Barbaresco

Sagace

Castiglione Falletto

Guido Porro

Serralunga d’Alba

Cascina Fontana

Monforte d'Alba

Poderi Colla

Monforte d'Alba

Scarzello

La Morra

OD

La Morra

Cascina San Michele

Costigliole d'Asti

TOSKANA
Paolo & Lorenzo Marchionni

Chianti Colli Fiorentini

Riecine

Gaiole

Castell'In Villa

Castelnuovo Berardenga

VENETO
Cantina Bortoluz

Saccol di Valdobbiadene

Portugal

MADEIRA
VINHO VERDE
Adega de Monção

Monçao e Melgaço

Spanien

GALICIEN
Bodegas Zarate

Rias Baixas

Adegas Saiñas

Ribeira Sacra

KATALONIEN
Valldolina

Penedès

MADRID
4 Monos

Sierra de Gredos

RIOJA
Viña Ilusión

Rioja Baja

Tyskland

MOSEL
Weiser-Künstler

Traben-Trarbach

PFALZ
Scheuermann

Niederkirchen

Österrike

NIEDERÖSTERREICH
Arndorfer

Kamptal